NADA pozdravlja donošenje zakona o zaštiti ćirilice

NADA
14. Septembar 2021.
NADA pozdravlja donošenje zakona o zaštiti ćirilice

Koalicija NADA (POKS, DSS i 23 udruženja građana) pozdravlja najavu usvajanja Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i očuvanju ćiriličkog pisma, o kom je juče počela rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

"Ako poznajemo svoju istoriju i kulturu, znamo koje je naše pismo i čuvamo ga, opstaćemo kao narod. Ipak, da zakon o ćirilici ne bi ostao samo mrtvo slovo na papiru, kao što je to česta pojava, tražimo i hitno donošenje podzakonskih akata koje će ovaj propis i zaista uvesti u pravni život Srbije" - poručio je kandidat za predsednika Republike Srbije koalicije NADA i predsednik DSS, dr Miloš Jovanović.

"Žalosno je što smo došli u situaciju da zakonom štitimo naše pismo, ali je jasno da iz pepela moramo iznova dizati sve ono što je decenijama zapostavljeno. Još i ranije smo predlagali donošenje zakona o zaštiti ćirilice i davanja povlastica privatnim kompanijama koje je koriste, tako da dajemo podršku usvajanju ovog zakona i pozivamo sve političke stranke u Srbiji da to isto učine" -  izjavio je predsednik POKS, Žika Gojković.