Вељко Веселинов: Влада и странке на власти запоставили су занатлије

22. септембар 2016.
Вељко Веселинов: Влада и странке на власти запоставили су занатлије

Данашње стање занатства одређује недефинисан положај. У правном смислу данас немамо у Србији Закон о занатству, а у институционалном занатске коморе, као облике организовања и деловања. Покушај обнове 2006. године са циљем да се донесе Закон о занатству и оснују занатске коморе није уродио плодом, рекао је мр Вељко Веселинов у интервјуу за информативну службу Демократске странке Србије.

Преседник секције за занатство ДСС рекао је да је посебан проблем је начин одређивања висине паушалног пореза.

"Порез се одређује на основу ‘Критеријума’ из Закона о пореском поступку и администрацији, тако да примена седам критеријума за одређивање висине паушалног пореза зависи од пореске администрације и надлежног референта, што никако не гарантује редован и равноправан однос са делатностима које имају редовну законску подлогу и третман."

Веселинов је рекао да подаци говоре да је 2005. године у Србији било око 375.000 самосталних занатских радњи, док их данас немамо више од 200.000, а "признаће сви да се без пекара, механичара, шнајдера, обућара, водоинсталатера, електричара и др. данас не може нити се хоће".

"Занатство је фактор економско-социјалне стабилности, одрживог развоја, сузбијања сиве економије, смањења незапослености, дакле свих негативних трендова који сада условљавају крајње неповољан економски положај Србије. Држава и влада морају да промене став према занатству. Потребно је да држава створи услове за развој као и ‘примерено економској снази’, правично оптерећење занатлија. Неопходно је да се донесу у скраћеном поступку Закони и пратећи прописи о занатству и занатским коморама. Закон о занатству треба да уреди прописе у области занатства као веома значајне привредне гране", закључио је Веселинов.

[embed]http://www.youtube.com/watch?v=Pljj5AVn1lI&feature=youtu.be[/embed]