Горица Гајић: Буџет као списак лепих жеља

07. децембар 2016.
Горица Гајић: Буџет као списак лепих жеља

„Узели сте нам целих петнаест дана за анализирање предлога буџета,  ММФ-у сте дали три пута више времена да све ове ставке проанализира, имали сте месеце, са стручним тимом да припремите предлог а онда сте нама дали само поподне и једну ноћ да, евентуално, напишемо амандмане и то тако што ћемо да видимо колико је негде на некој ставци, код неког министарства више средстава дато, углавном  код трошкова опреме или специјализованих услуга па да их, по нама, пребацимо за потребније намене“, рекла је народни посланик Горица Гајић приликом скупштинске расправе о буџету за 2017. годину.

Народни посланик ДСС рекла је да главни терет кризе сносе грађани.

 „Месецима уназад, као највећи резултат достигнућа рада ове владе спомиње се фискална консолидација, смањени буџетски дефицит и буџетски суфицит од 30 милијарди динара. Терет фискалне консолидације поднели су запослени у здравству, полицији, просвети, јавној управи, пензионери. Они су преко 70 милијарди динара оставили уштеду у буџету и то је њихова заслуга а не заслуга владе, јер није било структурних реформи. А није ни заслуга посланика, сем ако нисмо негде неким пореским оптерећењем повећали намет на наше грађане. Буџет је само списак лепих жеља директних и индиректних корисника и наша пројекција колико ми то можемо да наплатимо од наших пореских обвезника. Док не будемо имали извештај о буџету, колико се стварно реализовао и остварио и колико смо ми стварно планирали расходну страну, док то овде у скупштини једном не проанализирамо нећемо знати да ли ми доносимо најбоље буџете у историји“, истакла је Горица Гајић

[embed]https://youtu.be/fTgp4GAX_UE[/embed]

Она је указала и на хронични проблем са јавним предузећима.

„Рак рана су нам јавна предузећа и од владе до владе, од мандата до мандата решавање тог проблема се оставља. Рекли сте  да сте смањили гаранције за ликвидност тих предузећа а прави проблем је то што их нисте реорганизовали ни по питању броја запослених ни по питању висина плата. Сви знамо колике су тамо плате и колико по том основу може да се уштеди а то остављате за нека будућа времена“, закључила је Гајић.