Саопштење Председништва ДСС: Тешко појмљиве најаве о ванредним изборима

15. децембар 2016.

Демократска странка Србије спрема се за председничке изборе и истовремено изражава чуђење најавом могућег расписивања нових ванредних парламентарних избора. ДСС сматра да би расписивање парламентарних избора само шест месеци од избора владе и по трећи пут у четири године било крајње неозбиљно.

У околностима више него стабилне скупштинске већине и непостојања било каквог ваљаног државног или политичког разлога такав чин би представљао поигравање државом које је незабележено у пракси демократских земаља.

Председништво Демократске странке Србије оцењује да је већ сама најава могућег расписивања ванредних парламентарних избора проузроковала политичку нестабилност, продубила поделе у српском друштву и ослабила државу. Србији је преко потребан демократски дијалог политичких неистомишљеника о бројним отвореним спољно и унутрашње политичким питањима, а не нове прљаве кампање, које из изборних процеса елиминишу идеологију, политику и неопходну расправу о положају и могућим  путевима Србије, а тиме и истински слободан избор грађана.

У случају да се тешко појмљиве најаве о ванредним парламентарним изборима обистине, Демократска странка Србије ће одлуку о начину учешћа и могућим коалицијама донети после разговора са свим релевантним опозиционим политичким актерима.