Саопштење ДСС: Ревидирање уместо једностраног спровођења Бриселског споразума

27. децембар 2016.

Да Влада одређује пут Србије по политичком компасу који показује само једну страну света означену са ЕУ , потврђује и најава да ће тзв. Заједницу српских општина на Kосову и Метохији да формира упркос одсуству сарадње приштинске власти, договорене у Бриселу.

Тзв. Заједница српских општина, која по Бриселском споразуму треба да се формира у складу са Уставом и законима самопроглашеног Косова, а супротно Уставу и законима Републике Србије, представља велику подвалу и још један корак у правцу и формалног признања независности Косова. Она је измишљена да би се код Срба на КиМ и целокупне српске јавности створила лажна слика и даљег постојања српских институција на Косову, повучених по Бриселском споразуму.

Уместо да наставља са саучествовањем у конституисању државности самопроглашеног Косова и дезинтеграцији сопствене државе, Влада Србије је дужна да заустави бриселски процес тзв. нормализације односа Београда и Приштине и коренито ревидира штетан Бриселски споразум, стављајући се на страну интереса Србије. Одбијање приштинске власти да спроведе свој део обавеза по Бриселском споразуму такву одлуку чини правно утемељеном, а интереси Србије несумњиво политички оправданом.