Данашње генерације да сачувају државу коју су наследиле

15. фебруар 2019.

Подсећање на херојске дане покретања Српске револуције 1804. године и на жртве устаника који су положили своје животе да би Србија била слободна и обновила своју државност, као и подсећање на потоње жртве положене у њеној одбрани, обавезују и данашње генерације које су слободну државу наследиле, исту и сачувају.

Међутим, морамо да се упитамо да ли данашње елите баштине државотворност оних којима је идеал слободе, изградње и одбране државе био на првом месту.

Потврђена спремност већег дела политичких елита да признају сецесију Косова и одрекну се дела свог народа и дела државне територије, као и одлучност којом се одричу дела суверенитета Србије стрмоглављујући је у Европску унију, белодано указује да је државотворна политика протерана, а циљ огромне већине политичких актера није остварење интереса Србије , већ само долазак на власт.

На Дан државности зато мора да се каже да је за очување државе и слободе неопходна темељна промена државне политике, а пре свега одлучно неприхватање сецесије Косова и вођење политике војне и политичке неутралности, што подразумева одустајање од европских интеграција.