За загађен ваздух у Нишу ДСС криви непланску градњу

14. фебруар 2019.

У Нишу постоји поремећај струјања ваздуха због непланске бесправне градње, тврде из Демократске странке Србије, а за то криве градску власт и грађевинску инспекцију која не руши нелегалне зграде.

Актуелној теми о загађењу нишког ваздуха, допринос је дало и ново руководство ДСС у Нишу. У овој странци се питају како је Ниш од “ваздушне бање” постао град 5 пута загађенији од Пекинга. Криве “скупу” Топлану због које, како кажу, грађани прелазе на јефтиније грејање које загађује.

Међутим, поред тога што ничу димњаци, у ДСС напомињу да ничу и нове зграде “где им није место”. Заменица повереника Градског одбора ДСС Сузана Антић каже да је повећан број зграда пореметио и струјање ваздуха.

То се догодило тако што долази до непланске градње, углавном бесправне, што су одређена места на којима нису раније биле изграђене зграде управо из тог разлога – да би дошло до струјања ваздуха, та места су затворена високим зградама. Зато је одговорна власт – рекла је Антићева.

А зграде се граде нелегално?
У уиграној акцији која се понавља, како објашњавају из ДСС, инвеститори плате све таксе и саграде зграду од 2.000 квадрата, а затим је убрзаном градњом прошире и до 5.000 квадрата. А градска инспекција је надлежна за зграде само до 2.000 квадрата.

Градска власт не зауставља то зидање пошто није надлежна. Али, онда ту иде систем глувих телефона, док они обавесте републичку инспекцију, па док она реагује. Док се то врзино коло изврти, инвеститор је већ сазидао зграду од 5.000 квадратних метара, а платио је таксе за 2.000 квадратних метара. Трошкови по квадратном метру су око 50 евра, што значи да инвеститор утаји негде око 150.000 евра само за једну зграду – наводи Антићева.

Тај новац, Антићева, може бити употребљен за неке од проблема у Нишу – за социјална давања, културу, инфраструктуру, развој туризма и “свега што није онако како треба да буде”.

Грађевинска инспекција није никада срушила нелегалну зграду. Грађевинским инспекторима се дешава да им у центру града осване зграда од 2.000-5.000 квадратних метара. Није им у надлежности, али осване, незаконито. Нема никакве одговорности за инвеститоре који то раде – наводи Антићева.

Мандат сваког грађевинског инспектора, додаје Антићева, обележила је по једна подигнута нелегална зграда у центру града, док ниједна није срушена.

Поред загађења које су повезали са нелегалном градњом, у новом тиму ДСС најављују да ће се на сличан начин бавити и другим градским проблемима, како кажу, дубински.

Истакли су и проблем продужене адолесценције младих, као и одумирање села. На националном плану, политика им је троугао: Србија и ЕУ, сарадња без чланства – Косово је Србија – Уредити Србију.

Додали су и да подржавају актуелне грађанске протесте, али их не воде.