Зауставимо велеиздају! Косово је Србија!

19. фебруар 2019.

Неколико хиљада људи учествовало је на протестном скупу у Београду “Зауставимо велеиздају! Косово је Србија!” у организацији Демократске странке Србије и потписника Апела за одбрану Косова и Метохије.
Скуп је одржан на Тргу Николе Пашића, где се присутнима обратио председник ДСС Милош Јовановић, након чега су се окупљени у протестној шетњи упутили ка згради Председништва Србије.
Косово је Србија су три речи које су почетак и крај расправе око тога чије је Косово, рекао је на почетку протестног скупа лидер ДСС-а Милош Јовановић.
“Те речи су почетак и крај расправе о томе чије је Косово. Сви знамо где су наши манастири, где је Пећка патријаршија јер је цело Косово и Метохија проткано српским светињама. Сви знамо колико је крви проливено од кнеза Лазара до момака који су бранили Косово и Метохију од НАТО агресије 1999. године”, казао је Јовановић.
Он је додао да је “само једном човеку пало на памет да преда Косово и Метохију”, а тај човек је по његовим речима, председник Србије Александар Вучић.
“Немамо права да српски народ на Косову и Метохији оставимо шиптарском Косову или не дај Боже, Великој Албанији. Косово и Метохија је наша духовна вертикала”, казао је Јовановић и поручио Вучићу да је Србија “много чешће рађала Обилиће него Бранковиће, честите Србе а не потурице”.
После његовог обраћања, учесници скупа су се упутили ка Председништву Србије носећи заставе Србије и ДСС-а, као и транспаренте на којима пише “Косово је Србија”, ;”1 од 5 милиона за АП Косово=Србија, свето и наше”, “Устав је обавезна лектира, прочитај је”, “Србија је Косово”, “Осам векова за један мандат”, “Није Косово шака зоби да га поједе светски поредак”, “Нема предаје” док су са разгласа пуштане песме Београдског синдиката.

Председник Политичког савета ДСС-а Милош Ковић казао је да је окупљених више него што је очекивано и да су они већински део Србије који не жели да преда Косово.

“Ово је борба за одбрану државе коју су нам узели”, рекао је он и додао да се над Србијом први пут надвила опасност да српска рука потпише предају Косова.
Генерал у пензији Војске Србије Бождар Делић је рекао да му је драго што већину људи на скупу чине млади и да су они и 1999. знали где су границе Србије на Косову.

“Тражим од власти, узмите се у памет. Имате Устав и у њему границе. Имате и Резолуцију 1244 на шта вас је скоро подсетио и (Владимир) Путин”, рекао је Делић.

Он је додао да Скупштина Србије у последње три године није покренула и ставила на расправу питање Косова и Метохије.

“Они у Бриселу раде по својој вољи, а никада да кажу шта су урадили и да поднесу извештај Скупштини”, рекао је Делић.

На скупу су говорили и некадашњи председник општине Штрпце Звонко Михајловић и представник организације “Црвена линија – Студентски проглас за КиМ”.

Скупу су присуствовале и многобројне јавне личности, међу којима и професори Београдског универзитета Мило Ломпар и Александар Липковски, геополитичар и професор Миломир Степић, првак опере у Народном позоришту у Београду и председник Одбора за културз ДСС-а Миодраг Миша Јовановић.
Такође, били су присутни и професори Универзитета Дејан Мировић, Александар Јовановић, председник Српске вертикале Жељко Чуровић, публициста Маринко Вучинић и многи други.
На протесту су били и потпредседници ДСС-а Дејан Шулкић, Зоран Сандић и Предраг Марсенић, као и члан Председништва Драган Маршићанин и Александар Поповић.