Милош Јовановић: Преговори с Албанцима само у оквирима Устава Србије и Резолуције 1244

Данас
01. март 2019.
Милош Јовановић: Преговори с Албанцима само у оквирима Устава Србије и Резолуције 1244

Никада нисам посматрао ствари ни политикантски, ни краткорочно. Циљ ми је да окупим што већи број и морално и интелектуално квалитетних људи који ће сутра моћи да преузму одговорност за вођење ове државе.

Мање је битно од самог циља – а циљ је да коначно почнемо да темељно уређујемо Србију – какав ће конкретан облик то настојање добити, каже у разговору за Данас Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије, одговарајући на питање да ли је и даље могућ сценарио по којем би ДСС могла да стане на чело једне нове „десне коалиције“, како се спекулисало прошле јесени.

* Да ли сте задовољни протестом „Зауставимо велеиздају“ који је ДСС организовао пре неколико дана у Београду?

– Апсолутно смо задовољни протестом, како због броја људи, а скупило се пар хиљада грађана, тако и због чињенице да је било пуно младог света и озбиљних интелектуалаца попут – професора Мила Ломпара, Дејана Мировића, Миломира Степића, Александра Липковског, првака опере Народног позоришта Миодрага Јовановића и многих других. Другим речима, тамо је било часно и поносно лице Србије, за разлику од актуелне власти која је срамота Србије.

* Како коментаришете инцидент који се догодио током наведеног протеста, када је ишаран излог Прајд инфо центра?

– Немам проблем да се као организатор скупа извиним за инцидент, и ако треба ево то сада чиним. Али се ипак мора подвући да је наведени инцидент био миноран, с обзиром да је реч о три-четири залепљене налепнице на излог наведеног центра. За мене је, уз дужно поштовање према свакоме, много озбиљнија и далекосежнија вест да је званична косовска политика ове владе политика разграничења и да српска деца и даље на Косову живе по разним гетима.

* Може ли се демонстрацијама спречити постизање споразума Београда и Приштине?

– Не може као таквим, али су протести неооходни и да би се исказала политичка воља која може да израсте у озбиљан и одлучујући отпор нечему што се, нажалост, не може назвати другачије него издаја.

* ДСС се залаже за „замрзнут конфликт“ када је о Косову реч. Како гледате на тврдње да је то „неодрживо стање“?

– Као неозбиљне и нетачне, јер ми и сада имамо неку врсту замрзнутог конфликта који се управо и дефинише одсуством коначног политичког решења, али срећом, и одсуством физичког сукоба. Што се нас тиче, немамо уопште проблем да са Албанцима разговарамо о коначном статусу, али се ти преговори могу искључиво водити у оквирима Устава наше државе, и Резолуције 1244 СБ УН. Ако они то сада не желе, не видим зашто бисмо ми морали да желимо преговоре излазећи из наведених оквира. Уосталом, примера замрзнутих конфликата има на десетине у свету, почев од Кипра, преко Блиског истока, до постсовјетског простора. Коначно, ако се због сецесионистичке воље Албанаца не могу сада водити преговори у јединим могућим оквирима, Устава и Резолуције 1244, може се и мора радити на терену, како у међународној равни – што је и те како могуће као што показују повлачења признања сецесије Косова од многих дрзава – тако И у унутрашњој равни, која подразумева спровођење озбиљне стратегије за опстанак, безбедност и развој српске заједнице у јужној покрајини.

* Имајући у виду чињеницу да ваша странка није део Савеза за Србију и није потписала Споразум са народом, да ли искључујете могућност да се у наредним месецима, ипак, придружите СзС-у или је реалнија опција да ДСС остане „соло играч“ на политичкој сцени?

– Као прво, чини ми се да је ваше питање погрешно постављено, јер Савез за Србију, од кад је потписан такозвани “Споразум са народом” суштински више не постоји, као што не постоје ни некадашњих 30 тачака. Наиме, потписана је платформа која предвиђа једну заједничку листу “1 од 5 милиона” и стварање експертске владе након првих поштених избора. Видећемо колико ће и ова нова концепција дела опозиције трајати. Ми се, као озбиљна странка, не затрчавамо, и наставићемо да градимо свој пут. А шта ће бити у будућности, о том потом.

* На чему највише замерате СзС-у, а у чему се слажете са тим блоком?

– Све се то мени чини исхитреним и без јасне визије за Србију. То је заправо моја главна замерка. Ни даље ми није јасно зашто се потенцирала прича о заједничкој листи у тренутку када смо договарали бојкот могућих превремених парламентарних избора, као што није ни најјасније чему такозвана експертска влада ако се претходно испуне услови за слободне изборе и шта би та влада у том случају уопште радила. Уверен сам да је грађанима Србије потребно понудити јасну визију и да је све друго неодговорно према људима, нарочито онима који шетају, с легитимним незадовољством сваке суботе, широм земље.

* Да ли поједини чланови ваше странке учествују на протестима „Један од пет милиона“?

– Да, и имају потпуну слободу у томе, јер је незадовољство постојећим стањем апсолутно оправдано. Александар Вучић нам свима вређа интелигенцију и својом политиком и начином на који је води. И то је разлог више да се буде озбиљан, темељит и промишљен у опозиционом деловању, а не да се срља сходно истраживањима јавног мнења или краткорочним политичким тенденцијама.

* Очекујете ли да ће власт расписати превремене парламентарне изборе?

– Пошто не могу никако да утичем на такву одлуку, њом се ни не оптерећујем. Знам само да за превремене изборе нема ни ваљаног политичког разлога, ни задовољавајућих медијских и изборних услова, као и што знам да би они у овом тренутку појачаних тензија представљали само додатну дестабилизацију земље.

Градимо нови ДСС

* Да ли постоји могућност да ДСС удружи снаге са СПАС-ом, који предводи Александар Шапић?

– Питања ко це с ким, ко ће проћи, а ко ће испасти из игре, јер се на неки начин у оваквом учесталом питању о томе ради, мени сувише лице на ријалити програме. Понављам, градимо нови ДСС, са јасним циљем, и на то смо усредсређени. А остало ће зависити од политичких прилика када за то дође време.