Одбор за пољопривреду ДСС: Влада хоће да на мала врата уведе ГМО у Србију

Одбор за пољопривреду ДСС
04. март 2019.
Одбор за пољопривреду ДСС: Влада хоће да на мала врата уведе ГМО у Србију

Демократска странка Србије упозорава српску јавност да се Влада Републике Србије спрема да на „мала врата“ уведе ГМО храну у Србију и тиме, за рачун мултинационалних компанија, изазове тешке последице по здравље грађана, нашу економију и животну средину.

Наиме, у предлогу Закона о изменама и допунама закона о безбедности хране, који се налази пред посланицима Народне скупштине, у члану 5 уводи се тачка 6 у којој се наводи да се „храном сматра“ и: „генетички модификована храна и генетички модификована храна за животиње и храна за животиње добијена од гентички модификованих организама у складу са посебним прописом“.

Из овога је сасвим јасно да се спрема увођење ГМО хране у Србију и то у тишини, како се јавност не би против тога побунила. Влада покушава и да читаву ствар „замуља“ и „замагли“ тврдњом да ће за ово бити донети „посебни прописи“, о којима се ништа не зна. Увођење ГМО хране изазвало би несагледиве последице по здравље грађана Србије, по животну средину, али и по српску економију. ДСС упозорава посланике Народне скупштине да ово имају на уму у расправи, као и током гласања. Такође позивамо Владу Републике Србије да овај предлог закона повуче. Уколико то не буде учињено, Влада и посланици преузимају огромну одговорност за последице које могу настати увођењем ГМО хране.

Србија и здравље њених грађана неупоредиво су важнији од интереса мултинационалних компанија!

 

Одбор за пољопривреду ДСС                     4.3.2019.