Јовановић: Докле сваке суботе да се налазимо, а да немамо конкретан циљ и рок

n1
06. март 2019.
Јовановић: Докле сваке суботе да се налазимо, а да немамо конкретан циљ и рок

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић изјавио је у Новом дану да подржава "легитимно незадовољство народа" изражено на протестима широм Србије, али додаје да му смета то што не види конкретан циљ.

"Није довољно рећи вређа нам интелигенцију, није довољно рећи ова власт треба да оде, потребне су системске промене... све се то слажем. Али то неће дати ефикасност протестима, неко логично исходиште. Оно чега се највише плашим, баш зато што је ситуација тако лоша треба да покажемо озбиљност и промишљеност, мислим да тога нема и плашим се да та енергија која се пробудила може да се потроши", рекао је Јовановић.Председник ДСС сматра да протести треба да буду ефикаснији и усредсређенији.

"Треба да буде четири, пет, шест захтева, кад их има 15 разбарушено је, не може да буде конкретан циљ. И да буду сви захтеви концентрисани на оно што је свима нама заједничко, целокупној опозицији - изборни услови, медијски услови", каже Јовановић и додаје да се о свим другим темама може расправљати накнадно "слободно, јавно и у плурализму".

Додаје да се уз захтеве мора дати и рок од месец дана.

"Морате да дате, нећу да шетам годину дана а да се са захтевима ништа не догађа. Људи ће изгубити енергију, ентузијазам. Кад прође месец дана, а они не ураде ништа, идемо у нову врсту протеста - да ли је то блокада саобраћајница, да ли је то блокада Јавног сервиса, да ли је то нека врста грађанске непослушности... Докле сваке суботе да се налазимо, а да немамо план корака А, Б, Ц", каже Јовановић.

Јовановић сматра да је нелогично да се у тренутку кад се договара бојкот избора, истовремено договара и заједничка листа за неке евентуално будуће изборе који би били слободни.

Он подсећа да је прва идеја експертске владе била она Саше Радуловића, али у другачијем контексту.

"Није помињан бојкот, него идемо на изборе у условима какви постоје. Идемо сви заједно јер се разликујемо и обавезујемо се на експертску владу да би та влада кад дође на власт могла да ослободи медије, да напшрави контекст да политички плурализам може да буде изражен у медијима и друштву. У том контексту експертска влада има смисла", сматра Јовановић.Лидер ДСС-а оцењује да недостаје озбиљности, промишљености и политике и да му се чини да се реагује стихијски, "на прву лопту".

"Протести су успели, хајде сад брзо да зајашемо тај талас, мислим да има сувише политикантских рачуница једних, других и трећих. То ме брине", каже Јовановић.

Говорећи о бојкоту рада парламента, Јовановић истиче да, као и протест, мора да има јасан циљ. Он каже да опозиција нема право да се "игра" на исти начин као што то чини власт.

"Људи који шетају захтевају да будемо одговорни према њима, да се да јасна одредница. За све што ће ићи у том правцу ДСС ће бити отворен и поуздан партнер, али не за оно што нам се чини да је стицање политикантских поена", рекао је он.

Одговарајући на питање о томе да је италијанска новинска агенција АНСА повукла првобитно пласирану изјаву председника Србије Александра Вучића о Косову, Јовановић је рекао да нема сумње да је Вучић рекао оно што је наведено у првобитној изјави зато што је, како каже, нешто слично рекао у Минхену на панелу са Тачијем.

"Он спрема јавно мнење да спусти очекивања свог народа. Није грешка у преводу, то ће се све чешће понављати. То је његова политика и то бирачи Српске напредне странке морају да знају", каже Јовановић.

Јовановић је сукоб лидера Лиге социјалдемократа Војводине и Покрета слободних грађана, Ненада Чанка и Сергеја Трифуновића, оценио као "детињаст".