ГДЕ ЈЕ 1000 ТОНА „ОПАСНОГ ОТПАДА” ИЗ ХИНС-А?

ДСС НОВИ САД
08. март 2019.
ГДЕ ЈЕ 1000 ТОНА „ОПАСНОГ ОТПАДА” ИЗ ХИНС-А?

Представници новосадских месних одбора Демократске странке Србије са Клисе, Видовданског насеља и Слане баре посетили су фабрику ХИНС у стечају како би поставили питање шта се десило са преко 1000 тона „опасног отпада” који је пре годину дана спектакуларно „откривен” у кругу фабрике.

Крајем јануара 2018. године министар заштите животне средине Горан Триван је на сензационалан начин медијски са лица места представио откриће преко 1000 тона „опасног отпада” откривеног у кругу фабрике Хемијска индустрија Нови Сад – ХИНС. Како су тада пренели медији министар је изјавио да је ово дело „велики злочин према сопственом народу” и да ће ухапшени власник предузећа које је изнајмљивало простор ХИНС-а одговарати за дело незаконитог складиштења опасног отпада.

Иако је овај спектакуларни медијски догађај изазвао забринутост јавности, а нарочито становника оближњих новосадских насеља Клиса, Видовданско насеље и Слана бара и после више од годину дана још увек нема званичног епилога. Са друге стране, незванично сазнајемо да је „опасни отпад” још увек у кругу фабрике ХИНС, али да и није баш тако „опасан” већ представља стандардни отпад нафтног порекла и да су нас плашили за џабе.

Градски одбор ДСС у Новом Саду поставља питања надлежним службама шта се деслило са преко 1000 тона „опасног отпада” из круга бивше новосадске фабрике ХИНС, да ли је тај отпад заиста толико опасан као што нам је представљено и да ли је предузеће ангажовано за санацију тог отпада повезано са министром Триваном? Ако је незванична верзија догађаја истинита, изгледа да нас нису плашили за џабе, већ у нечијем противправном материјалном интересу.