Зашто се копа ров у близини погона за пречишћавање воде у Зрењанину?

ГО ДСС Београд
15. март 2019.
Зашто се копа ров у близини погона за пречишћавање воде у Зрењанину?

Челници ЈКП „Водовод и канализација“ и Града Зрењанина треба да се огласе по питању пијаће воде и кажу какав је њен квалитет након тромесечног тестирања новог погона, зашто су метар од ограде постројења ископали ров и у коју сврху у њега полажу цев пречника 20 сантиметара, прозвао је надлежне у Зрењанину потпреседник ДСС и председник ГО Зрењанин Зоран Сандић.

У свом реаговању Сандић каже да се грађани већ сада жале на неуједначен квалитет воде а у вишеспратницама на слаб притисак.

-Да ли можда новим цевима, својеврсним „бај пасом“, који иза погона пречистача повезује Михајловачки друм и град желе воду из градских бунара да достављају Зрењанинцима мимо филтера Обрадовићевог „Синертека“ и његовог наводног партнера у овој инвестицији, италијанске „Групе Зилио“ – пита Зоран Сандић.

Он подсећа да је прошло три месеца од пуштања у пробни рад пречистача на Михајловачком путу а да из Групе Зилио, Водовода и локалне самоуправе нико ништа јасно и гласно да каже о квалитету воде коју Зрењанинци добијају из водовода у кухињама и купатилима.

-Инвеститор се позива на анализе воде која се добија у постројењу. Нас интересује анализа воде из пречистача која стижа до крајних корисника и таква испитивања је урадила “Иницијатива за воду“ у Институту за јавно здравље Нови Сад. Резултати нису охрабрујући. У пречишћеној води утвршено је присуство више од дазвољеног арсена, бора и амонијака. Да смо у праву потврдио је и Завод за заштиту здравља Зрењанин, истичучи да је „вода на славинама променљивог квалитета“ и да има одређених „искакања“ – поручује Зоран Сандић.

Сандић подсећа да је питање воде заједнички интерес свих Зрењанинаца и да је потребно да власт пажљиво сагледа све чињенице када је у питању пречистач воде, његове могућности да воду учини безопасном по здравље оних који је пију, о количини воде потребне током летњих месеци и да у решавање овог проблема укључи струку.