Основати фонд за реконструкцију фасада у Београду, сузбити инвеститорски урбанизам

ДСС Београд
15. март 2019.
Основати фонд за реконструкцију фасада у Београду, сузбити инвеститорски урбанизам

Лидер Демократске странке Србије Милош Јовановић позвао је данас градске власти у да коначно сузбију инвеститорски урбанизам и предложио оснивање фонда за реконструкцију и рестаурација свих фасада у Београду. Јовановић је новинарима испред зграде у Ресавској 25 у Београду рекао да је веома важно да се значајно повећају накнаде које инвеститори плаћају Дирекцији за градско грађевинско земљиште и да се 100 одсто тог увећања пренесе у фонд који ће служити за реконструкцију и рестаурацију свих фасада у Београду.

Он је рекао да се то мора урадити што пре, јер су марже грађевинских инвеститора огромне - "какве не постоје нигде у свету" и да у џепу инвеститора остају "сумануте цифре".

"Предлог је да се направи фонд који ће се понекад финансирати и ад хоц попут идеје да се одустане од гондоле која је на ивици кича и која је неисплатива, поред тога што ће наруштити историјски и визуелни идентитет Калемегдана, али и да има стално финансирање тако што ће 100 одсто увећење накнада инвеститорима ићи у њега", казао је Јовановић и позвао градске власти да одустану од изградње гондоле која ће повезати Калемегдан и Ушће.

Затражио је од градских власти да сузбију инвеститорски урбанизам у Београду, јер ће инвеститорски урбанизам "уништити сво архитектонско наслеђе које је још преостало Београду".

Он је казао да ће помно пратити ситуацију у граду и да ће позвати грађане и целокупну опозицију како би се заштитили објекти у Ресавској и Мишарској улици, као и других зграда које представљају "стара градска језгра" и "сведоче о неком грађанском животу".

Јовановић је предложио поновну изградњу зграде Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу, која је срушена у бомбардовању Београда 1941. године и за зграду Генералштаба срушену у НАТО бомбардовању 1999. године.

"Градске власти су кренуле добрим трагом, али недоследно. Немамо проблем да похвалимо оно што се добро ради. Имате рестаурација и реконструкција фасада које су урађене уз подршку Завода за заштиту споменика културе и града Београда - мислим на Поп Лукину, Браће Југовић, Топличин венац... Подржаћемо градске власти у ономе што раде добро, али то што раде добро је апсолутно недоследно ако истовремено рушимо све оно што је лепо преостало", казао је Јовановић.