ДСС позива градске власти да одустану од изградње гондоле на Београдској тврђави

ДСС Београд
20. март 2019.
ДСС позива градске власти да одустану од изградње гондоле на Београдској тврђави

Градски одбор Демократске странке Србије у Београду се придружује петицији против изградње гондоле која би повезивала Ушће и Београдску тврђаву и позива градске власти да одустану од овог промашеног пројекта јер није економски исплатив, квари визуелни идентитет Калемегдана и нема никакву панорамску вредност.

Демократска странка Србије је већ у неколико наврата указивала на то да ће Гондола у потпуности нарушити изглед Београдске тврђаве која представља најзначајније историјско језгро Београда. Гондола ће, поред тога, кроз неколико година постати губиташ, неће моћи да покрије сопствене трошкове и на крају ће морати да се финансира из Буџета Града Београда.

Градски одбор Демократске странке Србије у Београду предлаже да се уместо гондоле између Ушћа и Калемегдана изгради пешачко - бициклистички мост, који би се уклопио у амбијенталну целину Калемегдана. Повезивањем Калемегдана и Ушћа на такав начин, направио би се својеврсни Београдски коридор културе имајући у виду музеје са обе стране реке као и предложену идеју да се на Ушћу направи зграда Београдске опере.