Сарадња са Лавовом мотивисана русофобијом

ДСС Нови Сад
28. март 2019.
Сарадња са Лавовом мотивисана русофобијом

„Потписивање уговора о сарадњи између Новог Сада и украјинског Лавова иницирали су лигаши мотивисани својом отвореном русофобијом. Садашња новосадска власт напредњака и лиге очигледно наставља такву политику”, изјавио је мр Бојан Радојевић председник Градски одбор Демократске странке Србије у Новом Саду и некадашњи председник Комисије за међуградску срадњу у земљи и иностранству Скупштине Града Новoг Сада, за време чијег мандата се Нови Сад побратимио са Темишваром и Нижњим Новгородом.

„Међународна сарадња градова је превасходно протоколарна и симболичка, а постављање споменика и именовање улица је један од видова такве сарадње, па при томе треба бити веома обазрив и сагледавати шири друштвени и политички контекст. На пример, Нови Сад је једној од најлепших улица у најстрожем градском језгру дао име по Модени, иако са тим италијанским градом побратимом скоро да нема никакве везе нити сарадњу”, наставио је председник новосадске ДСС.

„Уговор о сарадњи је нижи облик сарадње градова од братимљења, а и неспорне су позитивне везе Новог Сада и Лавова, нарочитито из времена Аустроугарске, па не треба раскидати уговор, али постављање споменика Тарасу Шевченку у Новом Саду представља веома лош потез тренутне градске власти у ширеполитичком контексту”, закључио је Радојевић.