Положај породица особа са аутизмом и данас веома тежак

ДСС
02. април 2019.
Положај породица особа са аутизмом и данас веома тежак

Положај породица особа са аутизмом и данас је веома тежак, а власт ни на који начин не показује да ће се такво стање променити, јер се и даље одбија  издвајање буџетских средства за  успостављање установе која би објединила подршку особама са аутизмом и њиховим породицама.

ДСС упозорава да Србија данас нема развојна саветовалишта, центре за аутизам, нити је формирала једниствени регистар особа са аутизмом, који је законом предвиђен.

Подсећамо да је посланица Горица Гајић у децембру поднела амандмане на Закон о буџету којима је било предвиђено издвајање 6 милиона динара за оснивање Регистра особа са аутизмом. Влада и скупштинска већина су амандмане одбили.

Демократска странка Србије захтева да се што пре издвоје средства за успостављање установе која би објединила здравствену, социјалну и образовну подршку особама са аутизмом и њиховим породицама.

Проблеми са којима се сусрећу иду од неадекватног приступа педијатара који прекасно уоче развојна одступања, одложеног успостављања дијагнозе, до изостанка финансијске, психолошке и физичке подршке (дневни боравак, асистенти, скраћено радно време за родитеље). 

Родитељи се често сусрећу и са проблемом институционалне надлежности, па је за поменута питања од значаја за породице особа са аутизмом немогуће наћи праву адресу. 

Информативна служба ДСС                 2.4.2019.