Максималистички захтеви протеста контрапродуктивни

Политика
04. април 2019.
Максималистички захтеви протеста контрапродуктивни

1. Да ли ДСС подржава велико окупљање опозиције 13. априла у Београду? Да ли ћете, као странка, учествовати у томе? На који начин?

Грађанске простесте апсолутно подржавамо и у потпуности разумемо незадовољство људи ситуацијом у земљи јер то незадовољство делимо и врло добро знамо шта би све морало да се мења у Србији – а потребно је променити скоро све, почев од самог партитократског политичког система и већине људи који данас чине српску политичку сцену. Али као што знате ми нисмо члан Савеза за Србију нити смо потписници такзваног Споразума са народом који је иницирао тај исти СЗС.

2. Зашто не желите да се придружите овом делу опозиције?

Нисмо у СЗС зато што је данас више него икада потребно знати шта се ради, како се ради и то радити неострашћено и хладне главе. Небројано пута смо говорили да захтеви протеста морају бити јасно дефинисани, и да се морају тицати медијских односно изборних услова. Такви захтеви нас све окупљају, такви захтеви су чисти као суза и самим тим реално оствариви и на њима се, ако се наравно не испуне, протест може и оправдано заоштрити. Нажалост, максималистички захтеви који су се у последње време непромишљено изнели ће бити само контрапродуктивни.

3. Да ли још функционери ДСС-а шетају суботом на протесту „Стоп крвавим кошуљама“? Учествујете ли на протестима у другим местима?

Док се ради о грађанским протестима, сви наши чланови су апсолутно слободни да одлучују да ли ће на њима учествовати.

4. Подржавате ли идеје опозиције о грађанској непослушности попут јучерашњег једносатног блокирања Коларчеве улице џаковима или разних видова отпора изградњи жичаре од Калемегдана до Ушћа?

Наравно да подржавамо јер смо ми први о томе и говорили. Кад је несрећна жичара у питању, која је на ивици чистог кича, још смо у београдској кампањи представили пројекат „Коридор културе“ који је предвиђао спајање Калемегдана и Ушћа пешачким мостом и изградњу зграде опере у блоку 15. И као што немам проблем да похвалим и подржим идеју заменика градоначелника Београда да се Пошти у Савској врати предратна, Коруновићева фасада - што је значајна идеја која би се морала реализовати, тако немам ни проблем да позовем све Београђане и све опозиционе странке – и то чиним овом приликом – да се заједнички одупремо чудовишној жичари!

5. Будући да нисте задововољни актуелном влашћу, ни условима у којима опозиција мора да делује, шта је идеја ДСС-а – како се борити за што бољи изборни резултат?

Програмски су ствари код нас чисте. Приоритет је увођење реда у земљи – кроз промену политичког односно изборног система, реиндустриализацију, репресивну казнену политику у области корупције, амбициозну политику у области културе и здравства и да не на набрајам даље. Наравно, претходно је неопходно дати јасне одговоре који се тичу како КиМ тако и ЕУ и ми их имамо. И волео бих да ме следећег пута о томе питате а не о српском политичком ријалитију. Коначно, да би било ко могао да се бори за изборни резултат – потребно је отворити медије и омогућити дијалог о свим важним питањима.