Став Врховног касационог суда не даје решење за кредите у швајцарцима

ДСС
05. април 2019.
Став Врховног касационог суда не даје решење за кредите у швајцарцима

Став Врховног касационог суда о кредитима у швајцарским францима не решава проблем грађана, али пружа добру основу за његово решење ако Влада и Народна банка донесу одговарајуће одлуке.

Реакције Удружења „Ефектива“, Удружења ЦФХ Србија, као и Удружења банака Србије потврђују да је неопходно да се коначно решење оствари обавезујућим одлукама, најбоље законом, уместо што се дужници упућују на вођење хиљада парничних поступка, са неизвесном дужином, током и исходима.

Изјава министарке правде Неле Кубуровић да се „нада да ће нижестепени судови поштовати став Врховног касационог суда“ и да се „нада ће јавни извршитељи поступати по одлукама суда“ довољно говори у прилог тврдњи да се наставља неизвесност и агонија корисника кредита у швајцарским францима.

Демократска странка Србије од 2015. године захтева да Народна скупштина донесе закон о конверзији кредита у швајцарским францима у кредите у еврима у свим случајевима када банке пласиране кредите нису покривале одговарајућим изворима финансирања, тј. депозитима у францима.

ДСС сматра неприхватљивим залагање председника Републике да држава десетинама милиона евра из буџета, средствима свих грађана, финансијски помогне банке које су одобравале кредите у швајцарцима. Последице некоректног пословања и губитак екстрапрофита оствареног променама курса швајцарског франка морају да сносе искључиво банке које су то радиле.