Изградити зграду старе Народне библиотеке на Косанчићевом венцу каква је била 1941. године

06. април 2019.
Изградити зграду старе Народне библиотеке на Косанчићевом венцу каква је била 1941. године

У недељу 6. априла 1941. године, у једном од бројних злочиначких бомбардовања Београда у прошлом веку, срушена је Народна библиотека Србије на Косанчићевом венцу. Рушење библиотеке је био покушај затирања културног и националног идентитета српског народа.

Ни после скоро 80 година зграда није обновљена нити је решено шта ће бити са тим простором. Градске власти припремају идеју којом је, уместо изградње зграде Народне библиотеке каква је била пре рушења, предвиђена изградња парка са угљенисаним књигама, цветним деловима и едукативним целинама.

Србија не треба да се стиди свог културног наслеђа и због тога апелујемо на градске власти да, на месту срушене старе Народне библиотеке Србије, уместо предвиђеног парка, изграде зграду каква је била 1941. године, пре него што је срушена. Зграда би представљала својеврстан музеј страдања нашег народа у првом и другом светском рату и била би симбол коначне победе и ослобођења Србије.

Србија никад више не сме остављати рушевине у знак сећања на бројна уништења, она мора бити јача од свих покушаја националних и културних геноцида и због тога мора из пепела подићи зграду старе Народне библиотеке баш онакву каква је била.