Не укидајте школе на селу!

Одбор за пољопривреду ДСС
08. април 2019.
Не укидајте школе на селу!

Демократска странка Србије позива Министарство просвете, науке и технолошког развоја да преиспита одлуку по којој би могле да буду затворене сеоске школе које имају мање од 480 ђака у 16 оделења.

План нове мреже школа, које најављује Министарство, није примењив на село, и није могуће направити паралелу са градским школама, јер мало која сеоска школа има 480 ученика и више.

Строга примена критеријума који је задало Министарство довела би до укидања већине сеоских школа, а то би изазвало појачано исељавање из наших села, са чиме већ ионако годинама имамо озбиљне проблеме.

Без школе, исељавање ће се претворити у праву бежанију – у селу без школе буквално нико не жели да остане. Такође, за разлику од града, сеоске школе у многоме представљају једно од средишта друштвеног живота села: ту су спортски терени, културно-уметничка друштва, итд. Зато нестанак школе значи и нестанак живота у селу.

Земља са испражњеним руралним областима знатно смањује своје могућности опстанка, јер је село нужна компонента одрживог друштва (демографски, економски, културно).

Надамо се да до укидања већине сеоских школа ипак неће доћи и да ће Министарство ипак одустати од критеријума чија би примена довела до катастрофалних друштвених последица.

 

Одбор за пољопривреду ДСС