Београд да уведе бесплатан градски превоз

09. април 2019.
Београд да уведе бесплатан градски превоз

Демократска странка Србије позива градске власти да уведу бесплатан градски превоз за све грађане Београда по угледу на Талин, Манхајм, Есен и друге европске градове, с тим што би терет плаћања превоза пао на послодавца, који би та средства уплаћивао директно у буџет Града Београда за сваког запосленог.

На тај начин би се обезбедила довољна средства за набавку нових аутобуса, тролејбуса и трамваја, ЈКП ГСП би постало предузеће без дугова, не би било Бус плуса, контроле и шверца а грађани би добили градски превоз који је потпуно бесплатан, ефикасан и модеран.

Постојећа ситуација у функционисању јавног градског превоза, са незадовољавајућом наплатом карата и све већим бројем неисправних аутобуса, представља озбиљан проблем за функционисање главног града. Решење са системом Бус плус очигледно није дало никакве резултате и тај уговор је потребно раскинути што пре. Новопредложено решење, са документованим доказима послодаваца да је новац за градски превоз употребљен у ту сврху, такође неће дати никакве резултате.

Идеја о увођењу бесплатног градског превоза је вишеструко потврђена кроз позитивна искуства, како Талина, Манхајма и Есена тако и других европских градова. Време је да и Београд примени ова позитивна искуства и уведе бесплатан градски превоз за све своје грађане и потврди да наш главни град представља град будућности.