Шта је са постројењем за воду?

ДСС Зрењанин
11. април 2019.
Шта је са постројењем за воду?

ГО ДСС Зрењанин поставља питање градској власти и групи "ЗИЛИО", шта се дешава са пречистачем за воду у нашем граду? Од 2017. године, када је постројење наводно завршено, чекао се правни расплет настале ситуације због Закона о комуналним делатностима који је забрањивао приватницима да се баве овом врстом делатности и који је решен тако што је промењен Закон, до данашњег дана, када видимо да постоји могућност уградње додатних пречистача? Због чега и ко је сад погрешио? Како је могуће да стручни људи из ове области (ако их је уопште и било) не предвиде да ће бити механичких нечистоћа (песка, каменчића..) у сировој води? Поставља се питање како је могуће да филтери немају потребан капацитет и квалитет да то може да изнесе?

ДСС је на време, заједно са осталим политичким странкама окупљеним у иницијативи "ЗАЈЕДНО ЗА ВОДУ", јавности предочио анализе воде узете са чесме код крајњих потрошача, а урађене у акредитованој лабораторији Института за јавно здравље у Новом Саду, које су показале неисправност воде. Тада нас је инвеститор уверавао да је вода исправна за пиће, а при том не показавши добијене параметре, пре свега арсена и бора? Пре само десетак дана, локална власт и сам инвеститор хвалили су се добијеном санитарном дозволом, коју иначе добија сваки мањи угоститељски објекат. Међутим, добијена дозвола нема ама баш никакве везе са квалитетом воде, него јепослужила за замагљивање очију јавности и грађана нашег града.

ГО ДСС се плаши да овај застој у раду, а везан за "механичке нечистоће" и наводну уградњу додатних филтера, јасно говори да смо, на жалост по грађане, били у праву и да у ближој будућности грађани неће добити здраву пијаћу воду у својим домаћинствима. По свему судећи, проблеми се гомилају, а грађанима остаје да трпе нечије незнање и немар и да наставе да осиромашују свој кућни буџет куповином флаширане воде.