ПРОТЕСТ ПРОТИВ СМРАДА – ПОБУНИ СЕ ИЛИ ТРПИ!

ДСС Нови Сад
16. април 2019.
ПРОТЕСТ ПРОТИВ СМРАДА – ПОБУНИ СЕ ИЛИ ТРПИ!

Новосадски ДСС позива становнике МЗ „Дунав“ да се прикључе „Протесту против смрада“ под слоганом „Побуни се или трпи!” који ће се одржати у четвртак 18. априла у 18 часова на углу Београдског кеја и Марка Миљанова, код куле број 45.

„Нова главна црпна станица код Жежељевог моста треба да прикупи сву новосадску канализацију на једном месту, а потом да је непречишћену испушта у Дунав. Нови испуст је планиран још ближе зградама од постојећег. Захтевамо да се прво изгради одводни цевовод и испуст код локације будућег пречистача „Роков поток”, па тек онда пусти у рад Нова главна црпна станица. Дођите да заједно, јавно и гласно искажемо овај захтев!”

Житељи МЗ „Дунав“ а нарочито становници четири куле и околних зграда на Београдском кеју, последњих пар месеци забринуто посматрају како се великом брзином гради огроман базен за фекалије на свега тридесетак метара од њихових прозора. Та огромана септичка јама се гради у склопу Нове главне црпне станице за канализацију на коју би требало да се повеже комплетан канализациони систем Новог Сада.

Прикривени циљ убрзане изградње овог џиновског базена за фекалије је ослобађање парцеле на почетку Радничке улице, где се налази стара црпна станица, за изградњу луксузних хотела и станова на тој локацији. Како будућем инвеститору „смета” постојећа црпна станица, градске власти су одлучиле да се све фекалије са почетка Радничке улице, огромним цевоводима, преместе у паркић код жељезничког моста где се сада гради гигантска септичка јама за читав Нови Сад и то на свега 30 метара од првих прозора грађана који живе у МЗ „Дунав“. Такође, планирано је да се изгради још један излив у Дунав који ће бити много већи од постојећег и који ће бити још ближи стамбеним зградама од постојећег.

Градски одбор Демократске странке Србије у Новом Саду и организацијом овог протеста скреће пажњу јавности и градској власти да се никако не сме дозволити повезивање црпне станице у Радничкој улици са новом главном црпном станицом код Жежељевог моста пре него што се изгради одводник фекалне канализације ка предвиђеном испусту на сремској страни Дунава.