Неопходан дијалог власти и опозиције у Смедереву

ДСС Смедерево
19. април 2019.
Неопходан дијалог власти и опозиције у Смедереву

Као странка која се одувек залагала за поштовање институција и владавину права и која веома добро зна да разликује актуелни режим, ма који то био, од државе, дужни смо да реагујемо на саопштење Градског одбора Српске напредне странке у Смедереву.

Скупштина града Смедерева и интереси грађана се бране стрпљивим дијалогом, аргуменованим мишљењем, толерантном расправом о свим битним питањима за развој града, као што су извори и степен загађености у нашем граду, ненаменско трошење буџетских средстава, злоупотребе јавних овлашћења, корупција, криминал. Папагајским понављањем серијски фабрикованих саопштења о наводној угрожености система од насилника и фашиста не брани се систем. Такве поруке имају искључиво пропагандни ефекат. Који су то насилници од којих сте одбранили Скупштину града Смедерева? Како сте то учинили? Којим средствима?

Ако је Скупштина града била заиста угрожена или је то још увек онда би требало да реагују институције система које су надлежне за то, попут судства, тужилаштва, полиције, а не чланови Градског одбора једне странке који су решили да ,,остану“ ( преноће) у Скупштини, како је писало у најави ове ,,спасоносне“ акције. Не заговара ли се тиме увођење страначке полиције? Чему то води? Причом о наводној угрожености система, Српска напредна странка заправо хоће да етикетира свако другачије мишљење као непријатељско, политичке противнике као фашисте и тиме одстрани опозицију са политичке сцене. Тако би монополисала читав јавни простор и јавно делавање, а то срашћивање партијског и државног апарата и тотална контрола над друштвеним животом има веома препознатљиво историјско значење. О томе би ваљало да размишљају локални напредњаци као о својој дужности и обавези , а не да се баве пребројавањем грађана на митингу опозиције и пројекцијом броја грађана на митингу СНС-а ( ,,100.000 и много више“, па је л ће бити 100.000 или много више?).

Забринути за стање јавног дијалога у нашем граду, који заправо и не постоји, позивамо владајућу странку на серију дебата, округлих столова, трибина о темама које сами одреде, али под фер и демократским условима. Сматрамо да је то најбољи начин да се заштите институције система од свих оних који га угрожавају, па и од насилника и фашиста.