„Изузетан“ посао за Зрењанин

ДСС Зрењанин
16. мaj 2019.
„Изузетан“ посао за Зрењанин

Нема успешне националне економије ослоњене само на стране инвестиције. Сваковрсно подстицање домаћих улагања у економију је темељ на којем се гради снажна и стабилна национална привреда. Најбољи пример за то је Кина. Страни капитал је добродошао, али његов удео у ивестицијама не би смео бити испред домаћег.

Власт врло мало чини на подстицању домаћег инвестирања. Напротив, огромна финансијска средства дају се страним фирмама, оне користе домаће ресурсе и слабо плаћене раднике, а профит износе из Србије. У суштини су то лажне стране инвестиције, јер странци овде врло мало улажу, док се скромни и тешко зарађени динар највише троши у трговинама чији су власници , опет, странци.

Зрењанин је град у коме је такво псеудо страно инвестирање значајно. Након пљачке и уништења домаће привреде, сада имамо привреду странаца.

Најсвежији је долазак кинеске индустрије гума ШАНДОНГ ЛИНГЛОНГ. По подацима са сајта ове фирме то ће бити друга њена фабрика ван Кине и прва у Европи. Пословаће под именом Linglong International Europe D.O.O. Zrenjanin (LLIE). Простираће се на 130 хектара (по домаћим изворима - 96 хектара), а сам објекат имаће близу 40 хектара. Производиће 13,62 милиона јединица годишње са приходом од 600 милиона долара. Радиће 1500 радника (300 кинеских). Завршетак пројекат планиран је за 6 година. На први поглед, делује импозантно. Међутим, колика је стварна корист за град, још увек је непознаница.

Зна се само да је долазак кинеског гиганта у Европу узрокован одлуком ЕУ да уведe антидампиншке царине на кинеске ауто-гуме. Такође се зна, да је домаћа власт практично поклонила земљиште, што нико други од европских конкурената није био спреман да то учини, на такав начин. Уговор о поклањању земљишта није обелодањен!

Додатни уступак власти је да не тражи Студију о процени утицаја на животну средину, што је супротно Закону. Ово је, вероватно, било пресудно да кинески партнер дође у Србију. У свакој модерно уређеној држави, без такве студије, за еколошки веома ризичан пројекат, немогуће је добити сагласност за градњу. Како кинеска фирма зрењанинску фабрику третира као „готову ствар“, претпоставља се да је српска страна дала гаранције да, што се тиче екологије, ту неће бити спора.

ШАНДОНГ ЛИНГЛОНГ је у знак захвалности (?) за максималну кооперативност српске стране одлучио да буде Спонзор фудбалске Супер лиге Србије. Износ није познат, а на сајту Супер лиге Србије не спомиње се кинески спонзор! Зрењанин нема суперлигаша, па од спонзорства неће имати користи. Ко ће имати? Можемо да погађамо!

Гумарска индустрија спада у категорију озбиљних згађивача. Проблем су и загађивање ваздуха и отпадне воде. Наш град нема здраву пијаћу воду. Тај проблем је и даље нерешив. Сада се оправдано може претпоставити да нећемо имати ни здрав ваздух!

Наш Баната је вишедеценијским мелиорационим пројектима и радовима, још од XVIII века, претворен у непрегледна поља плодне здраве земље. Недопустиво је да се она зарад неизвесне користи трајно загади и упропасти.

Обавеза је и Града и Покрајине и Државе да се захтева Студија о процени утицаја на животну средину, па ако стручне анализе покажу да животна средина неће бити угрожена, онда можемо причати о новој фабрици и могућој добити. За Зрењанин се већ зна да је на губитку за „поклоњено“ земљиште.

Напомена *: Линглонг на кинеском значи изузетан

Борислав Гађански, члан Главног и Градског одбора ДСС Зрењанин