Јовановић о седници о Косову: Не играјте на те трикове, него отворите медије

n1
19. мaj 2019.
Јовановић о седници о Косову: Не играјте на те трикове, него отворите медије

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић каже да је искључиво на владајућој коалицији да поправи атмосферу дијалога и спречи даље "тровање" друштва. Додаје и да ће та странка сутра одлучити да ли ће њени посланици присуствовати седници Скупштине о Косову, а да он сматра да "два-три минута" говора на седници неће променити ништа.

Јовановић је, како пише данашњи Блиц, изјавио да политика дијалога мора да замени политику "два јарца на брвну".

"Рекао сам да је и први и други и трећи корак, све је на властима. То сам рекао и прошли пут, јер имамо потпуно затровану атмосферу, протести, на жалост, мислим да нису дали ефекат који су могли да дају, а на власти је да покаже више него добру вољу да побољша атмосферу", казао је Јовановић у Новом дану.

На питање да ли верује да ће се то и десити, одговара одрично.

"Да ли верујем у то - не, али ако се то не уради, имаћемо све више насиља, све више туча...Када имате вербално и медијско насиље какво је данас, то мора да се пренесе на поље физичких сукоба, као што се десило јуче у Књажевцу. Ја сам био опозиција и Ђиласу и Тадићу, нисам ни тада био задовољан ситуацијом у медијима, али ово данас је много горе", казао је.

О томе шта конкретно значе ти бољи медијски услови, Јовановић каже: "Није то - ми вас зовемо да се вратите у парламент! Нека ме позову у јутарњи програм РТС-а, нека отворе медије, нек не буде све ријалити...Немојте да играте на те трикове 'врати се у парламент'".

Говорећи о изборима за градоначелнике четири општине на северу Косова, Јовановић каже да је "тек кренуо изборни дан", али да не очекује веће инциденте.

"Много већи проблем је, а то су многи заборавили, што се ти избори организују по косовским законима. То су за нас сецесионистичке институције, неважећи закони, а зашто идемо на изборе под тим условима? Због Бриселског споразума, и то се одомаћило, а није нормално", казао је Јовановић.

Међутим, додаје, нико не жели инциденте.

За Српску листу каже да као идеја "да Срби буду под једном капом" није лоша.

"Није проблем ове Српске листе што је српска и што је јединствена, проблем је што је суштински криминална, јер је инструмент политике Београда, а политика Београда је заправо, предаја Косова и Метохије, и у том смислу она представља злоупотребу онога што би она могла да буде", рекао је Јовановић.

На питање зашто мисли да је политика Београда предаја Косова, Јовановић каже: "Па зато што су они то рекли! Ми смо раскинули коалиције на локалу због њиховог израженог става, и не само става, него и аката у Бриселу, када су почели да преговарају о споразуму о свеобухватној нормализацији. Од тада је било каква сарадња са СНС-ом била немогућа".

Јовановић каже и да сам Александар Вучић прича о политици разграничења.

"Каже - ја ћу признати сецесију Косова, предаћу вам целу покрајину, ал заузврат да ми вратите део, можда чак кроз размену за неке територије с југа Србије. И то је јасно као дан. То је недавно поновио и Вулин, то сви они говоре, ту нема никакве дилеме", каже Јовановић.

А то је, додаје, противуставна политика.

"Сутра би онда уследила дестабилизација. Предати Косово није решење, то је почетак низа проблема. Уместо да се бавимо економијом, бавићемо се Рашком облашћу и даље", изјавио је председник ДСС-а.

На седницу о Косову не вреди ићи

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић заказала је за 27. мај седницу о Косову, на којој ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић.

"А како без њега? Када је Маја Гојковић пре месец дана најавила да ће бити одржана седница, то смо на Председништву ДСС-а имали као тему, и ја сам тада имао став да се може размислити о учешћу на тој седници. Сутра ћемо о томе да донесемо званичну одлуку. Свој став сам делимично променио, како је та прича о разграничењу утихнула, одбачена је, али не толико од грађана, како је Вучић рекао, колико од Немачке и Француске...", казао је.

Према његовим речима, расправе о Косову у парламенту није било шест година.

"Шест година ова власт ради без било какве дискусије, унутрашњи дијалог је био фарса, када је сада та политика доживела дебакл - да ли вреди ићи због два, три минута да нешто кажемо? Па ја не верујем. Опет кажeм, позови ме на РТС, направи озбиљне емисије, а не 2-3 минута у скупштини, где ће нас поклапати ваши посланици, или Вучић, који ће држати свој монолог", казао је гост Н1.

Додаје да ће "јачи утисак оставити оно што каже власт".

"Али не зато што су њихови ставови аргументовани, него јер ће имати више времена за причу", оценио је Јовановић.