Милош Ковић за „Светигору“: Борбом против издаје Косова Митрополит Амфилохије наставља слободарску традицију СПЦ

29. мaj 2019.
Милош Ковић за „Светигору“: Борбом против издаје Косова Митрополит Амфилохије наставља слободарску традицију СПЦ

„Прва тајна српске виталности је Српска православна црква. Зато морамо радити на обнови духовности“ рекао је за слушаоце радија „Светигора“ проф. др Милош Ковић професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

Гостујући у поподневном мозаику радија „Светигора“ проф. др Милош Ковић је рекао да наш народ још само Црква спаја, без обзира на то у којој земљи и на којем континенту живимо. „То наши непријатељи знају боље од нас. Зато на њу тако упорно јуришају” истакао је професор подсетивши на речи протоусташе Ива Пилара из 1917. године –  „Где Срби унесу икону Светог Саве – то је то“

Милош Ковић је истакао да је на делу покушај власти Србије да се корумпира врх Цркве, не би ли прихватила продају Косова. „То искушење је успешно превазишла Црква у Црној Гори и зато је отпор издаји Митрополита Амфилохија толико јак и значајан за све нас“ рекао је професор Ковић.

Овај уважени професор Филозофског факултета у Београду истакао је да Митрополит Амфилохије наставља слободарску традицију Српске цркве која се није само огледала у отпору окупаторима већ се она супротстављала чак и српским државама. „Као у време потписивања Тајне конвенције и аустрофилске политике краља Милана и напредњака (1881–1889), потписивања конкордата са Ватиканом (1937) и Тројног пакта са нацистичком Немачком (1941).” подсетио је професор Ковић

Када власт у Београду напада епархију рашко-призренску није ни свјесна колико се срамоти, рекао је проф. Ковић али додао да га боли недовољна солидарност врха СПЦ са владиком Теодосијем. „Ипак охрабрују саопштења Светог архијерејског сабора увек дају подршку епархији рашко-призренској“ истакао је Ковић.

Милош Ковић је рекао да професори нису у прилици да одређују шта да се ради али да имају право да истакну своје мишљење. „И верни народ је Црква а он са правом очекује да ће врх СПЦ одлучније стати у одбрану епархије рашко-призренске која се налази на удару власти и у Србији и у тзв. држави Косово“ рекао је Ковић.

„А све је почело нападом на нашег Митрополита Амфилохија“ изјавио је за радио Светигору проф. др Милош Ковић професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду.