Зауставите дивљи урбанизам- сачувајте урбанистички идентитет Београда!

ДСС
30. мaj 2019.
Зауставите дивљи урбанизам- сачувајте урбанистички идентитет Београда!

Демократска странка Србије позива градске власти да хитно зауставе дивљи приватни инвеститорски урбанизам, који је против интереса грађана и често је узрок великих проблема у функционисању града.

Због непланске градње Београд данас све теже инфраструктурно функционише, недостају паркинг места, вртићи и школе, а грађани, због близине новоизграђених зграда, са тераса гледају једни другима у тањире. Не постоји јасно урбанистичко планирање и све је препуштено приватним инвеститорима којима је у интересу само профит и ништа више. Недопустиво је да приватни инвеститори одређују и обликују изглед града а профит остварују кроз угрожавање потреба грађана.

Демократска странка Србије зато позива градске власти да сачувају урбанистички идентитет Београда, да уведу ред у област архитектуре и урбанизма нашег главног града и да, као приоритет, поставе очување архитектонског наслеђа кроз јасно дефинисање естетских критеријума за новоградњу. 

Такође, предлажемо да се део новца одваја за очување културног наслеђа, тј. реновирање фасада на зградама које су означене као споменици културе.