Поново поплаве, поново без одговорности

ДСС
04. јун 2019.
Поново поплаве, поново без одговорности

Протеклих дана делове Србије поново су захватиле поплаве. Реке се изливају из корита, плаве њиве, дворишта, куће. По обичају, на удару су највише сеоски крајеви. Медији преносе страшне слике из неких српских села, на којима бујица све носи и на којима се и људи и домаће животиње спасавају како знају и умеју. Штета од ових поплава биће свакако велика, а највећи цех ће платити становници наших села.

Поплаве нису, нарочито за неке наше крајеве, ништа ново. Оне се периодично понављају и узрокују велике проблеме становништву. Сви се још увек одлично сећају 2014. године, када су поплаве страховито погодиле нашу земљу. Проблем је, међутим, у томе што се мало тога чини како би се предупредила ова елементарна непогода, како би се спречили велики губици свих врста, како би грађани Србије имали миран сан. Наслушали смо се многобројних обећања од стране носилаца власти, али је мало тога реализовано. Маркетинг и самопромоција не решавају проблеме – да је тога било мање, а више реалног рада на терену, не бисмо овакве слике гледали сваких неколико година.

Као разлог за нечињење, или за недовољно чињење, обично се наводи недостатак новца у буџетима, како оном државном, тако и градским и општинским. „Нема се пара“, „колико пара, толико музике“ и сл, то су најчешћа оправдања којима нас засипају носиоци власти, односно они који су преузели одговорност за вршење власти. Ипак, са друге стране видимо да се новац троши у сврхе које су, најблаже речено, чудне и сумњиве. Од 2014. године наовамо гомила пара отишла је на ствари од којих наша држава и становништво немају ама баш никакве користи, само штете. Одакле новац за (неуспелу) председничку кампању Хилари Клинтон, иначе супруге бившег председника САД Била Клинтона (оног из 1999, да не буде забуне)? Одакле новац за разне „параде“ по улицама наших великих градова, чија је једина сврха разарање српске традиције и даље демографско урушавање Србије? Свака част катедрали Нотр Дам у Паризу, али новац који је отишао тамо где се већ слило и превише средстава, могао се много боље употребити у самој Србији! Одакле новац за караван-циркус СНС који је више недеља ове године крстарио нашим градовима? Да је бар део свих тих силних милиона употребљен на заштиту од поплава, не бисмо данас гледали људе и стоку у нашим селима како пливају кроз муљевита и потопљена дворишта.

Имати власт значи имати и одговорност, то је оно што садашњи властодршци у Србији не разумеју. Последице за то не сносе они сами, већ грађани Србије, а у овом конкретном случају посебно становници села.