Зашто се затварају шалтери зрењанинских апотека?

ДСС
05. јун 2019.
Зашто се затварају шалтери зрењанинских апотека?

ДСС је у јануару ове године упозоравала градску власт, да приликом склапања уговора о "јавно-приватном" партнерству са апотеком "Јанковић" где свих 32 објекта, а од тога 24 у власништву града Зрењанина, прелазе у руке апотеке "Јанковић", воде рачуна не само и искључиво о профиту и о томе колико пара ће лећи у градску касу, него пре свега о квалитету услуга које ће грађани Зрењанина и околних села имати после ове концесије. Апотека "Јанковић" изабрана је, да подсетимо, као најповољнија за концесионара на јавном поступку доделе концесије за обављање фармацеутске делатности на подручју Зрењанина у наредних 15 година уз авансну концесиону накнаду од 840.700 еура, а наредних 10 година од 120.100 еура годишње.

Примарна здравствена заштита је најважнија за грађане у систему здравствене заштите а самим тим и благовремено и квалитетно снабдевање грађана лековима. Међутим, ових дана смо сведоци да грађани нашег града и околних села неће имати, као што је до сада био случај, могућност да се у случају хитне потребе обезбеде лековима у току ноћи, пошто по информацијама које добијамо од грађана, "ЦЕНТРАЛНА" апотека у Светосавској улици више не ради 24 часа дневно, односно шалтер за издавање лекова у току ноћи неће радити.

Упозоравали смо на могућност да се овакве и сличне ствари дешавају, јер је на жалост, приватним компанијама профит на првом месту, што је у случају здравствене заштите веома опасно и није у интересу грађана, који ће последице тога осећати у свакодневном животу.

ГО ДСС Зрењанин опомиње да све апотеке у селима где је, услед одласка младих, остало да живи у главном старије становништво и којима је ова врста услуге од животне важности, морају остати "отворене" без обзира на рентабилност и не сме се дозволити да случајно престану са радом као што је случај са шалтером у "Централној" апотеци у граду и у том случају ће ГО ДСС позвати градску власт да раскине уговор о концесији јер је здравље грађана, њихово благовремено и редовно снабдевање лековима на првом месту.