Резолуција 1244 тапија Србије на Косову и Метохији (видео)

ДСС
12. јун 2019.
Резолуција 1244 тапија Србије на Косову и Метохији (видео)

Учесници емисије Упитник на РТС-у оценили су да је Резолуција 1244 Савета безбедности УН основ за који Србија мора дасе држи по питању Косова и Метохије, али су различито оценили снагу утицаја тог правног акта.

Пензионисани генерал Војске Југославије, који се током агресије НАТО 1999. године борио на КиМ Божидар Делић оценио је да “нико у држави, од војника до председника нема право да шири дефетизам, већ свако мора да се бори за Србију.

“Не може да се говори да ми на Косову и Метохији немамо ништа. Албанци сада имају моћне савезнике, али је питање да ли ће тако бити за 5 или 10 година. Никако идеја разграничења – то је да Срби дају своје за своје”, рекао је генерал Делић.

Сличан став је изнео и председник Демократске странке Србије Милош Јовановић, такође се успротививио идеји разграничења, уз оцену да би тако нешто било “обесмишљавање борбе генерала Делића и људи који су дали своје животе”.

Генерални секретар председника Србије и високи функционер Српске напредне странке Никола Селаковић рекао је да светски моћници користе делове те резолуције који им одговарају и да је данас ситуација другачија него пре 20 година, јер се Србија данас граничи са 7 држава чланица НАТО, а то тада није био случај.

Он је казао да мисли да разграничење “уопште више није на столу, јер о томе неће да разговарају ни Албанци ни међународна заједница”.

Селаковић је оптужио власти после 5. октобра да су расформирале војне јединице које су се бориле 1999. године против НАТО и да су касније дозволиле да оде из заједничке државе.

На то му је одговорио лидер ДСС-а да председник Србије Александар Вучић релативизује Резолуцију 1244 и да на тај начин власт данас сече грану на којој Србија седи.

Он је, с друге стране, похвалио потезе власти на ангажману у повлачењу признања од држава које су признале сецесију. Јовановић је рекао и да бомбардовање није могло да се избегне и да је некадашњи председник Југославије био у праву када је рекао да “Србију не бомбардују због Милошевића, већ Милошевића бомбардују због Србије”.

Некадашњи дипломата СРЈ и учесник у потписивању Кумановског споразума Небојша Вујовић рекао је да НАТО не би никада дозволио да Југославија победи северноатлантску алијансу, уз оцену да је Милошевић погресно веровао у помоћ Русије.

“Био је добар тактичар, а слаб стратег. Резолуција 1244 је говорила да је Косово део Србије. Ми са том резолуцијом имамо тапију над земљиштем”, закључио је Вујовић.