Позив градским властима да преиспитају трасу прве линије београдског метроа

ДСС
17. јун 2019.
 Позив градским властима да преиспитају трасу прве линије београдског метроа

Демократска странка Србије позива градске власти да одустану од погрешне и неисплативе предложене трасе прве линије метроа која би, у дужини од 22 километра, ишла од Макишког поља, на коме нико још увек не станује, преко насеља „Београд на води” које је још увек веома далеко од пуног капацитета изградње, све до Аде Хује, на којој још увек није изграђено ништа.

Имајући у виду да је цена пројекта изградње прве линије метроа већа од две милијарде евра и његово финансирање није могуће без узимања кредита, који би оптеретио градски буџет са преко 300 милиона евра на годишњем нивоу, веома је ризично играти се са погрешним предлозима линија које неће бити исплативе и које ће додатно порески оптеретити грађане Београда.

Демократска странка Србије подсећа градске власти да је основни задатак београдског метроа да превезе грађане на најфреквентнијим и најоптерећенијим линијама како би се смањила гужва на улицама нашег главног града. Све претходне студије које су до сада урађене су потврдиле да прва линија, дужине од 19,8 километара, треба да иде од Устаничке, преко Булевара краља Александра, Правног факултета, Трга Николе Пашића, Трга Републике, Академије, преко моста до новог Београда Булеваром Зорана Ђинђића, Арене, све до Творничке улице у Земуну.

Ова линија је оправдана јер је најфреквентнија, у потпуности исплатива, комплетно повезана са постојећом саобраћајном инфраструктуром и значајно би смањила гужве у најоптерећенијим правцима у саобраћају Београда. Управо због тога ова линија треба да буде централна линија београдског метроа.