Јовановић: Отклањати узроке скандала у просвети

ДСС
18. јун 2019.
Јовановић: Отклањати узроке скандала у просвети

Чињеница да се после шест година поновила скандалозна крађа тестова, којом је регуларност целокупног процеса полагања завршног испита у основним школама доведен у сумњу, не треба да се заврши само неизоставним кривичним прогоном и дисциплинском одговорношћу одговорних лица.

За спречевање оваквих догађаја у будућности и оздрављење српског друштва много је важније да се утврде узроци који доводе до оваквих афера. Шта је то што је створило друштвену климу у којој се раније оптужена за крађу тестова бранила на суду да је „то учинила да би помогла деци пријатеља“, да би и она и саучесници били осуђени на условну казну затвора?

У држави у којој се некажњено „помаже“ највишим државним функционерима да стекну лажне факултетске дипломе и плагиране докторате овакви екцеси ће се увек понављати. Зашто се не би „помагало“ деци, ако може њима?

Никаква дигитализација, министре Шарчевићу, неће спречити крађу тестова, већ протеривање корупције, неморала и партијског управљања институцијама које су у Вашој надлежности. Само ћемо уместо крађе кеса са тестовима имати на делу хакере.