ДСС против улазница за Фрушку гору

ДСС Нови Сад
26. јун 2019.
ДСС против улазница за Фрушку гору

Јавно предузеће „Национални парк Фрушка гора” је, као и остали национални паркови, у надлежности Републике Србије, али је, такође, и најважније излетиште Новосађана, становника јужне Бачке и Срема. Због тога новосадски Градски одбор Демократске странке Србије сматра да Град Нови Сад не сме да остане по страни поводом увођења накнада за улазак у Национални парк.

Законом о накнадама за коришћење јавних добара, донетим 2018. године, прописана је могућност, али не и обавеза наплаћивања улаза посетиоцима националних паркова. Јавно предузеће „Национални парк Фрушка гора” је ту могућност искористило и одредило дневне и годишње цене улазница.

ДСС позива новосадску градску власт да преко свог представника у Савету корисника Националног парка покрене поступак преиспитивања оправданости уведених накнада и покуша да издејствује укидање овог намета. Уместо да се, као у већини европских држава, промовишу, подстичу и финансијски подржавају све активности којима се унапређује свест о потреби здравог живота, а одлазак на излетишта и активни боравак у природи је један од њих, својом пасивношћу Град Нови Сад чини управо супротно.

Иришки венац, Стражилово, Андревље, Поповица и друга излетишта, сасвим је извесно, имаће мање посетилаца, а најмлађи Новосађани ће викенде, уместо у природи, проводити са мобилним телефонима у рукама.