Хаос приликом откупа вишања и малина у Јабланичком округу

ДСС Лесковац
08. јул 2019.
Хаос приликом откупа вишања и малина у Јабланичком округу

Актуелна власт наставља са уништавањем села и сеоских домаћинстава, док се декларативно залаже за повратак селу и развој сеоских домаћинстава, саопштио је Градски одбор ДСС..

”То се, по ко зна који пут, показало и ове године приликом откупа вишања и малина. Питање за те архитекте развоја села је: Ако је просечна откупна цена вишње 40 динара, како ће сељак-произвођач који плати берача 20 динара, уложи у хемијска и друга средства, финансијски бити мотивисан да даље ради и још да напредује?

Колико година сељак-произвођач треба да ради да би зарадио један трактор? (Запажамо, рецимо, да је једном накупцу-откупљивачу довољна само једна сезона да купи себи џип!). Да ли се случајно дешава да чланови породица политичара на власти баш у време откупа обилазе хладњаче у нашем крају – хладњачу у Бојнику две године за редом посећују баш у овом периоду, а директор те хладњачеј е ,,случајно” из Лознице која је једна од највећих дистрибутивних центара за извоз смрзнутог воћа.

Код откупа малина ситуација је још гора; најпре је договорена цена од 150 динара по килограму, али се у Јабланичком округу малине откупљују по цени од 100 динара. Откупљивачи ту цену правдају, наводно, лошим квалитетом воћа. У тој математици, сељака-произвођача опет нема нигде. У селу Бабичко, које је најпознатије у нашем крају по производњи малине,влада хаос са откупом.

Фирма из Врања, која се бави откупом малине, не издаје откупне блокове, робу плаћа на руке а не преко рачуна, а понекад и на реч! А људи који раде на сортирању малине у ноћној смени немају никакве уговоре о раду, уговоре о делу или било какве уговоре.Како на све то реагује надлежна инспекција?

И тако сваке године, реприза репризе…, саопштио је Градски одбор ДСС-а