Односе Србије и Француске ускладити са степеном подударности интереса две државе

14. јул 2019.
Односе Србије и Француске ускладити са степеном подударности интереса две државе

До посете француског председника Макрона Србији долази у времену у коме је натпис на Споменику захвалности Француској „Волимо Француску као што је она волела нас 1914-1918“ поодавно изгубио смисао с обзиром на политику коју Француска води према Србији од 1999. године.

Спољна политика Србије, па тиме и билатерални односи са Француском не треба да се заснивају на снисходљивом очувању некадашњих пријатељских односа, већ у складу са данашњом подударношћу интереса наше две државе.

Зато не сме да се изгуби из вида да је политика Француске, као једног од промотера независности Косова, супротна српском интересу у најважнијем државном питању, јер се залаже да Србија призна независност Косова кроз форму договора са Приштином.

Не сме да се заборави да је Француска учествовала у НАТО агресији на Србију, коју данас Јелисејска палата званично назива „неразумевањем из 1999. године“, да је француско правосуђе одбило да Србији испоручи Рамуша Харадинаја, да је је Србија тешко понижена приликом одржавања свечаности поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата.

Посета француског председника Макрона би могла са српског становишта да буде важна и успешна само уколико се данас супротстављени интереси и ставови Србије и Француске о најважнијим политичкм питањима приближе српским.

Дотле, свако величање некадашњег, а данас непостојећег пријатељства и жртвовање националних интереса зарад доласка било ког француског инвеститора Демократска странка Србије најоштрије осуђује.