Милош Јовановић за Курир: Вође протеста су показале неодговорност

Курир
15. јул 2019.
Милош Јовановић за Курир: Вође протеста су показале неодговорност

Парламентарни избори ће бити следеће године највероватније у марту. Какав је Ваш став, да ли излазите или не?

Прилично је јасно да је много теже бојкотовати изборе који се одржвају у редовном термину и ми се за њих увелико спремамо. Коначну одлуку ћемо донети онда када избори буду расписани, на Главном одбору странке, како нам то и сам статут налаже и донећемо је узимајући у обзир целокупну политичку ситуацију која тада буде владала. 

Шта мислите о одлуци СзС да бојкотује изборе и учествовање у парламенту? 

Колико знам нико још није донео одлуку о евентуалном бојкоту избора, па ни део опозиције који помињете. Што се Народне скупштине тиче, мислим да је одлука о бојкоту била исправна и да на њој треба једноставно истрајати до краја овог скупштинског сазива. 

Шта су кључне тачке које ће бити у програму ДСС као адут у кампањи? Говорите да стварате нови ДСС, шта то значи?

Изборити се са партитократијом кроз измену изборног система и омогућавање људима да гласају за кандидате по имену и презимену; искоренити корупцију кроз осетно пооштравање казнене политике за дела са коруптивним елементом као и увођење нових механизама попут института агента-провокатора; дефинисање озбиљне стратегије за реиндустријализацију земље без које не може бити јаке економије, веће запослености и осетнијег дизнања животног стандарда као и низ других мера које се тича здравља, система одбране, просвете и политике у области културе. Једном речју, хоћу да коначно уредимо Србију и знам тачно од чега мора да се крене.  

Шта мислите о остатку опозиције? Протести су утихнули, неки лидери су се додатно дискредитовали, каква је даље политичка судбина Савеза за Србију? 

Протести су били легитимни и требало је учинити све да они дају резултат – првенствено у медијској сфери кроз обезбеђивање политичког плурализма којег на жалост нема или бар нема у довољној мери. Рекли смо више пута како тим протестима ваља приступити али за наше предлоге очигледно није било слуха. Све у свему, чини ми се да је показана једна огромна неодговорност, и према гарађанима и према земљи. 

Прогнозе истраживања су да ДСС у коалицији са СПАС прелази цензус. Да ли су ваши добри односи са Александром Шапићем резултирали неким конкретним договором о потенцијалној коалицији? 

Односи јесу добри што је само по себи несвакидашње на српској политичкој сцени. Али баш због тога се не треба залетати. Има још времена. Уосталом, не ради се овде о цензусу већ о томе да ли се нешто може градити за Србију на дуже стазе.  

Постоје спекулације да би у коалицију са ДСС ушли Веља Илић и Томислав Николић. Како то коментаришете?

Немам обичај да коментаришем спекулације, нарочито не када су овако натегнуте.  

Ви сте студирали и докторирали на Сорбони. Како коментаришете посету француског председника Србији?

Та посета би могла са српског становишта да буде успешна само уколико се данас супротстављени интереси и ставови Србије и Француске о најважнијим политичким питањима приближе српским. Спољна политика Србије, па тиме и билатерални односи са Француском не треба да се заснивају на очувању некадашњих пријатељских односа по сваку цену, већ у складу са данашњом подударношћу интереса наше две државе, имајући у виду став Француске о независности Косова и њено учешће у НАТО агресији 1999. У крајњем случају, данашња Француска није она држава коју смо познавали из историје, књижевности или филмова. 

 

Дневни лист Курир, 15. 7. 2019.