И председница Владе Ана Брнабић прихата сецесију Косова

Изјава председника ДСС Милоша Јовановића
17. август 2019.
И председница Владе Ана Брнабић прихата сецесију Косова

Годину дана после изјаве у Тршићу да "Влада Србије нема званичан став о Косову“, иако једина по Уставу надлежна да утврђује и води политику Републике Србије, председница Владе Ана Брнабић је изрекла да је „признање Косова у садашњим границама црвена линија преко које Србија неће прећи“. Другим речима, а сасвим јасно, придружила се ставу председника Републике и министра спољних послова да је прихватање сецесије Косова, прихватљиво уз такозвану корекцију граница.

 

Сасвим у складу са својим недавним скандалозним признањем „да би била веома неодговорна и неозбиљна када Алексанра Вучића не би послушала у вези са било чим“, она се том изјавом послушнички и најотвореније сврстала међу оне који делају и заступају ставове који су у супротности са Уставом Републике Србије - преамбулом Устава и члановима 8, 97 и 182.

 

Сви они, а сада и председница Владе, треба да буду свесни да свако онај „ко на противуставан начин покуша да отцепи део теритотије Србије или да део те територије припоји другој држави“ чини тешко кривично дело угрожавања територијалне целине Србије и неће одговарати само политички, већ кривично, у складу са чланом 307. Кривичниог законика Републике Србије.