Путеви заобилазе Тимочку крајину и Банат

ДСС ИНФО
21. август 2019.
Путеви заобилазе Тимочку крајину и Банат

Демократска странка Србије сматра да су у плановима изградње саобраћајне инфраструктуре у Србији неоправдано запостављени Тимочка крајина, посебно Борски округ и Банат. 

У плану пословне стратегије и развоја Коридора Србије за период 2019 – 2028. године стоји да се планира изградња Источног коридора, односно брзе саобраћајнице Параћин – Зајечар. Међутим, Борски округ, општине Бор, Кладово, Мајданпек и Неготин се овим Планом и не помињу и остаће неповезане квалитетним саобраћајницама са остатком Србије, тиме и без могућности да се покрене привредни развој овог региона и побољшају услови живота преосталог становништва. 

Као што је неопходно да се ова неправда исправи, тако је потребно да се са румунском страном обнове замрли договори о изградњи ауто-пута или макар брзог пута Београд-Вршац-Темишвар, који је од великог регионалног и националног значаја и интереса.

Апсолутно је неприхватљиво да се истовремено убрзано раде пројекти за изградњу Аутопута Е – 80 ( (SEETO - Рута 7  ) , односно аутопута Ниш- Мердаре и даље Приштина-Тирана-Драч, који је штетан за Србију, а натурен од стране Европске комисије, јер је од користи искључиво Албанији која се на тај начин изласком на Коридор 10 повезује са Средњим Европом.

Недопустиво је да се интерес равномерног регионалног развоја Србије под притиском ЕУ подређује интересима стране, при томе у овом моменту непријатељске државе и да се то остварује новцем грађана Србије.