Избори на Косову нелегални, САД тражи признање сецесије

Косово онлине
22. август 2019.
Избори на Косову нелегални, САД тражи признање сецесије

Лидер Демократске странке Србије Милош Јовановић за портал Косово-онлине, оцењује да избори на Косову неће донети значајније промене српском народу, карактерушићи их као нелегалне јер су ван оквира резолуције 1244 УН и истиче да је једино важан однос српских власти према својој јужној покрајини.

„Од избора на Косову и Метохији, који су за мене у принципу нелегални у овом поретку од 2008. године од кад је сецесија формализована, не очекујем апсолутно ништа, јер за разлику од нас нажалост, а надам се да ће се то променити, Албанци су сложни када је у питању њихов крајњи циљ, а то је да се призна сецесија Косова од стране Србије“, истиче Јовановић.  

Када су у питању таксе коју је на робу из Србије увела, сада већ, некадашња влада Рамуша Харадинаја, лидер ДСС тврди да су у тој ситуацији нијансе у питању, односно ствар је у томе, ко има мало радикалнији став, ко нема, ко је за укидање такси декларативно, ко није, али како каже, у питању су нијансе које не значе много.

Оно што је најважније, јасан је Јовановић, када су у питању избори на КиМ јесте да су ти избори нелегални јер су ван оквира Резолуције 1244, и додаје да оно што њега посебно забрињава јесу избори у  Србији и однос српских власти према својој јужној покрајини.

„Судбину КиМ не одређују ни приштински избори нити било ко у Приштини, већ ситуација у Београду и став Србије и српског народа да је Косово Србија и да ту нема никаквих промена, нажалост плашим се да је ова власт склона да призна сецесију Косова, уз неке корекције граница, називајући то разграничењем.“, казао је он.

Коментаришући посету председника Србије Александра Вучића Њујорку, Јовановић тврди да Трамп и његова администрација имају мало више слуха за некакву идеју корекције граница, у односу на претходну администрацију, што донекле отвара овој власти и Вучићу да се бори за ту идеју, коју жели да „представи као некакву победу, иако она то никако није“.

„Видим ту посету као додатни притисак и да заправо шта год причали наши медији овде у Београду, порука је била сасвим јасна, а то је да се Америка и даље бори да дође до наставка дијалога чији би резултат био, постизање међународног правног споразума, односно споразума између две стране, чији је крајњи резултат признање независног Косова“ и додаје „да ли ће Косово бити признато у потпуности, да ли ће Србији вратити два, три, пет посто територије у оквир Републике Србије то је апсолутно небитно, ако с друге стране треба да се призна да Призрен није Србија, да Пећка Патријаршија није Србија, да Грачаница није Србија, итд.“, закључује Јовановић.