Амброзија се шири, грађани се гуше, а стручњаци беже из Србије

ДСС
29. август 2019.
Амброзија се шири, грађани се гуше, а стручњаци беже из Србије

Податак Агенције за заштиту животне средине да је у августу забележена највећа концентрација полена амброзије од када постоје мерења објашњава огроман пораст  здравстваних  проблема оболелих од алегргија.  Према налазима Завода за медицинску екологију од алергије на амброзију пати више од 20 одсто становништва Србије.

Драматично погоршање здравља нације проузроковано овим узроком последица је небриге државе, министарства здравља и заштите животне средине, као и градова и локалних самоуправа дужних да спроводе мере за сузбијање амброзије.

Довољно је навести да је за ове потребе Град Београд из буџета који износи 134,8 милијарди динара издвојио само 60 милиона динара, односно 0,045 одсто. У осталим градовима и општинама ситуација је још гора.

Подсећамо да је српски научни тим предвођен Милошем Станковићем добио бројне еминентне светске награде за изум уређаја који помоћу струје и фреквенције уништава амброзију у корену. Од обећања које је 2014. године дао тадашњи градоначелник Београда Синиша Мали, да ће се овај изум применити „како би се потпуно искоренио проблем амброзије“, данас је остала само чињеница да је стање горе него икада раније, а да се врхунски проналазач Станковић иселио из Србије.

Очигледна је потреба да држава приступи озбиљном, системском, дугорочном решавању питања искорењивања амброзије и за ове намене издвоји довољна средства.

Информативна служба ДСС                       29.8.2019.