Мекалистер и Лајчак открили топлу воду

ДСС
31. август 2019.
Мекалистер и Лајчак открили топлу воду

Демократска странка Србије сматра да је политика евроинтеграција, која је приоритет садашње и претходне власти од 2008. године, штетна за Србију, па тиме погрешна. На срећу, она је успорена и доведена у питање продубљивањем кризе ЕУ и у таквим околностима свако закључивање билатералних и мултилатералних економских споразума с трећим земљама, као што је трговински споразум са Евроазијском економском унијом ЕАЕУ, добродошло је и ДСС их подржава.

У преговарачкој позицији Србије за поглавље 30 у приступним преговорима са ЕУ, коју је утврдила Влада Србије у мају 2017. године, поред осталог стоји: „Трговинска политика Републике Србије биће усклађена са правним тековинама ЕУ, и то стављањем ван снаге или изменом постојећих билатералних споразума о трговинској и/или економској сарадњи, као и споразума о слободној трговини, најкасније до дана приступања ЕУ.“

Тиме се Србија обавезала да ће пре приступања Европској унији раскинути, односно престати да примењује постојеће споразуме о слободној трговини сa Русијом, Турском и ЦЕФТОМ.

Отуда су потпуно бесмислене и незналачке изјаве Мекалистера, председника спољнополитичког комитета у Европском парламенту, да ће Србија морати да откаже нови трговински споразум са ЕАЕУ и Лајчака, шефа словачке дипломатије, који потписивање овог споразума оцењује као „кретање Србије у више праваца“, јер се Србија, на жалост, већ обавезала на све оно што они као велику новост сада наводе.

Оправдана је нада и велика вероватноћа да ће криза ЕУ заувек отклоноти опасност уласка Србије у ЕУ, да ће Србија трајати и када ЕУ више не буде било и да ће јој њени добри односи са земљама ван овог привременог савеза држава и унутрашње политичке промене омогућити економски развој и бољи живот грађана.