Сандић: Грађанска непослушност једино решење

ДСС Зрењанин
12. септембар 2019.
Сандић: Грађанска непослушност једино решење

Зрењанинци, супротно обећањима, немају здраву пијаћу воду, па значајан део кућног буџета и даље троше на флаширану воду у покушају да се сачува здравље породице, а пре свих, деце. Нажалост, немају никаквог начина да се сачувају од нездравог ваздуха и несносног смрада.

ДСС годинама указује на овај велики еколошко-комунални проблем. Прикупљали смо потписе незадовољних грађана са циљем да се проблем реши. Сада видимо сву немоћ надлежних инспекција, судова, локалне власти или можда мањак жеље да се зрењанинцима омогући основно људско право – право на здрав живот.

Привредни суд је 19.11.2018. године донео пресуду и забранио фирми "Прекон", прераду животињског отпада у наредне три године уколико не угради потребне филтере. Кафилерија и даље ради. Власник Петар Матијевић није наш суграђанин и не осећа смрад у ваздуху, али осећа профит који му наш град омогућује. Посебно су угрожени становници МЗ „Доситеј Обрадовић“, „Зелено Поље“ и „Мужља“, а кад ветар дува са југоистока и остали удишу загађен, смрдљиви ваздух у којем су амонијак, акролеин и водоник сулфид.

Шта значи судска пресуда, ако "Прекон" и даље несметано ради?

Директор "Прекона" Славко Поповић у изјави од 25.07.2019. године каже: "Нема доказа одакле потичу мириси сем субјективних изјава сведока", а затим: "Кафилерија ће радити док Апелациони суд не донесе одлуку по жалби коју су поднели на одлуку Привредног суда у Зрењанину". Инспекција за заштиту животне средине града Зрењанина каже да је све у реду јер "закон није прописао мерење непријатних мириса". На протестној трибини у МЗ „Доситеј Обрадовић“ 07.09.2018. помоћник Градоначелника, а уједно и председник Савета ове МЗ, г. Душко Радишић, јавно је обећао брзо решење овог проблема, које у крајњој мери може довести и до измештања кафилерије из Града. Сада је јасно да је његова изјава била у циљу заваравања грађана и смиривања тензија. Јасно је, такође, да власт и све службе и органи који су под њеном ингеренцијом, не раде у интересу грађана, већ у интересу оних којима је богаћење по сваку цену, мимо закона и прописа, императив.

Зна се да је акролеин канцероген и спада у отрове прве категорије. Здравље свих нас константно се угрожава и не може се више ћутати. Институције у овој земљи морају да раде по законим и неко мора одговарати за све ово.

Грађанима Зрењанина преостаје да се што пре организују и нешто предузму, а ГО ДСС Зрењанин пита да ли је једно од решења блокада "Прекона" од стране грађана или можда бојкот свих Матијевићевих малопродајних објеката у нашем Граду, као вид борбе док се овај проблем не реши и наша деца нормално продишу и живе како доликује у 21. веку.

Предсеник ГО ДСС Зрењанин

Зоран Сандић