Несагледива штета Србије од изградње „Аутопута Велика Албанија“ 

ДСС ИНФО
13. септембар 2019.
Несагледива штета Србије од изградње „Аутопута Велика Албанија“ 

Влада Србије је истрајала на спровођењу захтева Немачке да Србија својим средствима омогући излаз Албаније аутопутем ка средњој Европи и развој луке Драч, прикључењем на коридор 10. Потписани уговор о кредиту са Европском инвестиционом банком којим ће на терет грађана да се финансира учешће Србије у изградњи аутопута Ниш-Приштина-Тирана-Драч и најављени почетак градње на српској страни представљају чин врхунске неодговорности према државним интересима. 

Њиме Србија сама себи избацује из руке адут највише вредности у разговорима о нормализацији односа Срба и Албанаца на Косову и Метохији, као и у регулисању односа са Албанијом, у овом моменту Србији непријатељском земљом.

Аргументи који министарка Михајловић користи да оправда реализацију овог штетног пројекта потпуно су бесмислени, а онај да ће изградњом аутопута Србија добити излаз на море је трагикомичан. 

То није „Аутопут мира“, како га називају председница Владе Ана Брнабић и комесарка Европске комисије за транспорт Виолета Булц, већ „Аутопут Велика Албанија“, који се намеће из очигледне користи коју има Албанија и штете коју Србија себи добровољно и послушнички наноси.