Јовановић за Политику: Земљи су потребна нова лица, Србија није само Вучић или Ђилас

Политика
17. септембар 2019.
Јовановић за Политику: Земљи су потребна нова лица, Србија није само Вучић или Ђилас

1) Појавила се незванична информација да су ваши разговори са А. Шапићем о предизборној коалицији - пропали. Да ли је то тачно? Ако јесте, у чему је био проблем?

Није било никаквих проблема. Напротив, комуникација између нас је увек била изузетно коректна, искрена и потпуно отворена. Тачно је, међутим, да нам се виђења могућих начина на који би сарадња могла да се успостави не поклапају. Разумем перспективу из које он посматра ствари као што он разуме моју али за сада ће свако наставити својим путем, најонормалније.

2) Ко се, заправо, повукао из разговора, Шапић или Ви? Шапиц је у интервјуу Политици недавно рекао да неће да прави "цензус коалиције". Да ли је увидео да би управо то био ваш савез?

Ни ја не правим „цензус коалиције“ и овде се о томе није ни радило. Нити се било ко из било чега повукао. Једноставно смо дошли до закључка да, у постојећој ситуацији, немамо правог основа за договор. Ништа више, ништа мање.

3) Шта то значи за ДСС, како утиче на ваше припреме за изборе?

У смислу припрема, не утиче превише. Ми смо, уз изградњу новог ДСС, већ били кренули да окупљамо, како појединце, тако и организације које заиста желе да се ствари у Србији коренито промене. Зато озбиљно спрамамо изборну платформу и окупљамо људе који имају воље да мењају овај, сада већ, иструлели партитократски систем који нас сперчава да суштински уредимо Србију. Сви причају, с правом, о стању у медијима, партијском запошљавању, одливу буџетских средстава у приватне џепове, корупцији и стању у правосуђу а све је то последица једног патолошког стања нашег политичког система у којем политичке партије имају прекомерни утицај у свим наведеним сферама. Ми на првом месту хоћемо да мењамо изборни систем и обезбедимо грађанима да гласају за људе по имену и презимену. Том важном изменом би се потпуно променио начин функционисања политичких странака, како изнутра тако и споља. Уз строгу казнену политику за дела са коруптивним елементом, увођење института прикривеног иследника односно агента провокатора и доношење Закона о пореклу имовине који се неће односити на све грађане, као што је сада предвиђено, већ само на нешто ужи круг вршиоца јавних функција од 1990. године, како на централном тако и на локалном нивоу, наведена промена изборног система представља апсолутни приоритет.

4) Да ли ћете ући (или можда већ јесте) у разговоре с неким другим? Јесте ли можда причали са Стаматовићем? С ким бисте још могли да нађете додирне тачке ваших програма? Можда још неко из СзС?

Нисам и та ријалити логика – ко ће с ким – ме не занима. Уосталом, убеђен сам да су Србији потребна свежа и нова лица и зато увек позивам грађане да се активно политички ангажују јер није ово само моја земља, нити је само Вучићева или Ђиласова, већ је земља свих нас. И друго, ако хоћете сасвим отворено, тачно знам шта хоћу за Србију и како желим то да урадим а за то ми су ми изнад свега потребни поверење и подршка људи и сву своју енергију ћу управо на то усмерити.

5) Пошто нисте озбиљније разматрали идеју бојкота избора, да ли сте сада ближе томе?

Напротив, врло сам озбиљно разматрао идеју бојкота и закључио да је у оваквој ситуацији он апсолутно несврсисходан. Делује прилично очигледно да нема довољно енергије нити воље које би учиниле ванинституционалну борбу –на коју ће опозиција бити осуђена након бојкота – успешном. Тешко да се овај налаз може много променити али ћемо свакако пратити ситуацију. Одлуку о изласку на изборе донеће, како страначки статут и налаже, Главни одбор онда када они буду расписани.

6) СзС (или његове главне странке) ће, изгледа,дефинитивно бојкотовати предстојеће изборе. Шта ће, по Вама, бити резултат тога?

Нови четворогодишњи мандат дат СНС-у без борбе.