Јовановић о блокади Ректората: Разлог легитиман, али политички обојена

n1
22. септембар 2019.
Јовановић о блокади Ректората: Разлог легитиман, али политички обојена

Председник ДСС Милош Јовановић оценио је у Новом дану да је разлог за блокаду Ректората легитиман, али да, као доцент на Правном факултету, не може с ентузијазмом да прати дешавања. Како каже, осим тих 15,20 људи, студенти не прилазе. "Претпостављам да није да не прилазе зато што им разлог смета. Мислим да остатак студената има задршку јер је то политички обојено, а ово треба да буде чисто студентски протест", каже он.

Говорећи о блокади Ректората, каже да он, као доцент на Правном факултету, не може да каже да прати с ентузијазмом ту блокаду.

"Разлог је легитиман, то треба да се испита. На ФОН-у је да да тај најважнији налаз о докторату Синише Малог. Има много спорних доктората, чешће на приватним, него на државним факултетима", каже он.

Осврћући се на студенте који су у блокади, Јовановић каже да, осим тих 15,20 људи, студенти не прилазе.

"Претпостављам да није да не прилазе зато што им разлог смета. Мислим да остатак студената има задршку јер је то политички обојено, а ово треба да буде чисто студентски протест", каже он.

Како каже, "вероватно би био најпозванији међу политичарима да посети студенте као доцент", али мисли да није добро да их политичари посећују.

Истиче да није Србија једина и најгора по том питању, те додаје да је сличних афера било и у Немачкој.

"Али су људи давали оставке, преузимали одговорност. Нисмо ми много гори, једино сад то питање одговорности", каже Јовановић.

Сматра да је битно шта се говори, да је битан начин на који се говори и да не буде политички обојено.

"Синиша Мали није производ овог режима, него овог система који траје 15 година уназад", каже он.

Каже да је права дијагноза да "није револуционарно стање".

"На овај начин вођени протести не могу постићи резултат, бојкот је много компликованије питање од начина на који је то представљено. Док не схватимо да део Србије подржава ову власт, да није ситуација као што се чини на Твитеру, нећемо далеко догурати", каже он, додајући да су и на протестима захтеви потпуно легитимни, те да му је жао што су утихнули.

Сматра да су протести могли много више да успеју, јер је, како каже, било скоро 100.000 људи на улицама.

"Било је много грешака. И бојкот ће бити грешка ако не буде стратегије. Протести су изгубили енергију и, што је најжалије, потенцијал који су имали. Упад у Ректорат је политиканство на легитимним циљевима, не одговара се на политиканство власти тако што ћемо се ми исто понашати", каже и истиче да не може да учествује у неозбиљности.

Каже да ће странка донети одлуку о учешћу или неучешћу на изборима када буду расписани.

"Ако се нешто радикално промени, све ћемо узети у обзир. Када бих хтео да се свидим гледаоцима, ја бих причао само бојкот. Неће се десити 2020. године промена власти, то је ваљда свима јасно", каже он.

Мисли да нема предуслова за, како каже, успешну ванинституционалну борбу која следи након бојкота.