МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ ЗА КУРИР: ДСС не подлеже притисцима, никад

Курир
24. септембар 2019.
МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ ЗА КУРИР: ДСС не подлеже притисцима, никад

Мени никада не би пало на памет да чланове и функционере других странака врбујем за неки свој политички интерес, каже лидер ДСС на наводе да Млађан Ђорђевић, кум лидера СЗС, убеђује локалне одборе његове партије да бојкотују изборе

Након медијских навода да Млађан Ђорђевић, кум лидера опозиционог Савеза за Србију Драгана Ђиласа, обилази одборе Демократске странке Србије и агитује за бојкот избора у намери да их завади са централом и преведе у Ђиласов табор, огласио се и председник странке Милош Јовановић с поруком да неће дозволити да му се било ко меша у рад странке.

Како каже, ДСС је раскрстио са дотрајалим кадровима и увео смену генерација, од којих се очекује лојалност странци и њеном програму.

Они који су за бојкот осуђују оне који не деле њихово мишљење и оптужују их за сарадњу с режимом. Шта мислите о томе?

- Свако има право да бира да ли ће на изборе или ће се ипак определити за бојкот. Легитимно је бојкотовати изборе, као што је легитимно учествовати, то је ствар политичке тактике.

Како коментаришете наводе да је Млађан Ђорђевић агитовао за бојкот у локалним одборима ДСС?

- Не могу да коментаришем туђе поступке. Мени никада не би пало на памет да идем и разговарам са члановима и функционерима других странака, како бих их убеђивао у нешто што није политика њихове странке, или их врбовао за неки свој политички интерес. То тим пре не бих радио у ситуацији када лично познајем лидере других странака. Такво понашање је одраз неваспитања и показује суштинско непоштовање људи, како оних с којима се разговара, тако и оних који се заобилазе.

Не дозвољавате да вам се неко са стране меша у рад странке и локалних одбора?

- Ми самостално водимо политику. Не занима ме да ли неко нешто ради са стране.

Има ли притисака на ДСС да што пре донесе одлуку о бојкоту?

- Не, нас не може нико да притиска. ДСС је на новом почетку, почиње нови циклус у смислу смене генерација. Једина смо странка која је направила смену генерација. ДСС не мења своја политичка опредељења. Пре су били много већи притисци на бившег лидера ДСС Војислава Коштуницу, са Запада, па никада нисмо реаговали на те притиске. Можете да замислите како тек не може да нас притиска ни део опозиције, ни власт. Да ли ћемо изаћи на изборе или не, то ће бити само наша одлука.

Када ћете одлучити?

Питање бојкота је питање политичке тактике, он није циљ, него средство. Ако је то добро средство у борби против режима, апсолутно ћемо бојкотовати. Ако дођемо до супротног закључка, наравно да нећемо. Јесу лоши услови, али ако то нисмо могли да променимо досад, онда ћемо изаћи на изборе и борити се даље, за случај да донесемо такву одлуку. Одлука ће бити донета кад избори буду расписани. Не видим да је у овом тренутку бојкот сврсисходан. Свакако морамо да се спремамо за изборе, тако се и понашамо, јер су избори редовни.