Зрењанинска рашомонијада

ДСС Зрењанин
02. октобар 2019.
Зрењанинска рашомонијада

Средином септембра очитавани су водомери у Граду. Да ли нас ускоро очекују рачуни са увећаном ценом воде из градског водовода, а по аутоматизму и увећане цене отпадне воде?

Забрана коришћења ове воде за пиће још није укинута, а када ће – не зна се, јер званичних најава нема. Рађене су анализе у лабораторијама Фабрике воде, ЈКП ВиК и Градског завода за јавно здравље. Анализе нису јавно објављене, већ су само заваничници из Фабрике воде најавили да је вода хемијски и бактериолошки исправна. Анализа са највишх места, из Института за јавно здравље Војводине – Нови Сад и Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ – Београд, још нема, а ове установе су најмеродавније да утврде да ли је вода из зрењанинског водовода исправна и здрава у складу са „Правилником о хигијенскјој исправности воде за пиће“.

Грађани су збуњени, вода је на око чиста и прозирна, мада ни мирис ни укус нису баш најпријатнији. Наравно, она се у такво стање може довести применом физичких и хемијских средстава, али то не значи да је то здрава вода за пиће. Посебно забрињава и то што је својевремено речено да су хемикалије које се користе „благо опасне“.

Сва обећања, разних званичника, дата приликом посете председнице Владе, остала су неиспуњена. Ушли смо у октобар, вода је и даље под забраном, а Фабрика воде, очигледно, у финансијским и власничким проблемима. Остаје још само да се види да ли ће директор, како је раније обећао, у октобру чекићем разбити фабрику.

Зрењанинска рашомонијада са водом се наставља

РАШОМОНИЈАДА – израз настао по филму Акире Куросаве, када више особа исти догађај описују на потпуно различит начин, додајући „нове чињенице“ које највише одговарају њима самима. Неутрални посматрач постаје збуњен и неспособан да разлучи истину од лажи и обмане.