Јовановић: Бојкот није сврсисходан

Фонет
03. октобар 2019.
Јовановић: Бојкот није сврсисходан

Бојкот парламентарних избора, из данашње перспективе, није сврсисходно средство, јер опозицију онда осуђује на ванинституционалну борбу, изјавио је у интервју ФоНету председник Демократске странке Србије Милош Јовановић, који не верује да опозиција утаквим околностима има енергије и предуслова да би се показала успешном.

Бојкот има смисла утолико што је легитиман, јер је ситуација заиста лоша, медијске прилике су лоше, начин на који функционише демократија у Србији је катастрофалан, куповина гласова, притисци у јавним предузећима и све оно што је свима добро познато, указао је Јовановић.

Шта би, међутим, био резултат бојкота? Да се шест месеци или годину дана после избора одрже нови, под промењеним условима, упитао је Јовановић, који не верује у могућност да се нешто промени.

Као аргумент против бојкота избора, он је указао наопасност да Српска напредна странка са својим коалиционим партнерима добије две трећине посланика у парламенту.

То је, према његовом објашњењу, први формални корак да без проблема крену у промене Устава, у шта спада и измена преамбуле о Косову.

Ако ми бојкотујемо и дамо им на тацни две трећине у Скупштини, онда ће са лакоћом утврдити предлог промене Устава, прецизирао је Јовановић.

Како је предочио, онда ће вероватно с лакоћом добити референдум, јер је ту већ ствар већ много лакша за разнеманипулације.

Он сматра да у Скупштини не може да се манипулише, јер сег ласа јавно и то је видљиво свим грађанима, "ту немак уповине гласова, а на референдуму можете свашта да радите,као и на изборима".

Кад размишљамо о бојкоту, Косову и одбрани Устава, и то је нешто о чему би требало повести рачуна. Треба се борити да Алекснадар Вучић нема две трећине, за ту трећину у Скупштини која му неће дати да мења Устав, поручио је Јовановић.

Он је најавио да ће ДСС одлуку о изласку на изборе или њиховом бојкоту донети онда када избори буду расписани, на основу своје и процене "покрета који праве за мало шира окупљања", а да их неће занимати "то што каже Курта,Мурта".

На питање о потенцијалним коалиционим партнерима, Јовановић је одговорио да их неће бити, јер не верује да људи који су дуго на политичкој сцени имају још чиме да допринесу Србији.

Како је објаснио, у Србији су потребна свежа и нова лица,људи који се до сада нису бавили политиком и нису "потрошени".

Има велики број покрета и мноштво појединаца који хоће да уђу у ту политичку арену. Многи нам прилазе, зову, и ако будемо излазили на изборе, то ће свакако бити у неком укрупњавању те врсте, најавио је Јовановић.

Он је додао да са Александром Шапићем и његовим Српским патриотским савезом није дошло до договора и да неће заједно наступати, јер Шапић "има врло специфичан пут у политици и није спреман да га се одрекне".

Посредовање Европске уније у договору око изборних услова за Јовановића није разлог за задовољство, јер "кад странцидолазе, то увек додатно потврђује да смо сами незрели и неспособни" да нешто сами урадимо.

То ме не радује, нити ћемо ми као странка учествовати у тим разговорима. Мислим да ће се медијски услови поправити, тоје важан део проблема, али можда не довољан, оценио је Јовановић.

Према Јовановићевим речима, постоји много притисака нагласаче на локалу, кроз јавна и комунална предузећа, што се, такође, неће променити.

Он тврди да је то ван оног што је на "радару" ЕУ, неких институција и невладиних организација.

Говорећи о одлуци Владе да забрани функционерску кампању, Јовановић је подсетио да је она постојала увек и свуда,само што је данас то "попримило форме које до сада нису достигнуте и помало су неукусне".

За учешће Срба на косовским изборима у недељу Јовановић је рекао да би Србија требало да има званичан и незваничан став.

Како је образложио, званичан би био а да су они за Србију неважећи, непостојећи и са ништавним резултатом, јер су противуставни, а незваничан да би држава требало да организује тамошње Србе.

Концепт једне српске листе итекако има смисла. Проблем са Српском листом није што је српска и што је јединствена,проблем је што је воде криминалци, указао је Јовановић.

Он тврди да је проблем и што је Српска листа у функцији, не једне озбиљне стратегије очувања Косова у саставу Србије,него у функцији једне погрешне политике разграничења коју води ова власт, а то је политика предаје Косова.

За Вучићеву идеју о формирању Балканског савеза, Јовановић је рекао да начелно није лоша када је економија у питању, али је "мало наивна".

У свом овом нашем блату, корупцији и партократској пошасти,Србија је, ипак, једна од јачих економија, што и није тешкопоред Северне Македоније, Албаније и Босне и Херцеговине.

Цела ствар је наивна зато што су геополитички проблеми између свих држава толико велики да ће увек однети превагу над економском сарадњом и да зато Јовановић не верује даће бити успеха у реализацији.